НОВИНИ

10-и ден протести срещу расизма в САЩ. Полицаи и граждани танцуваха заедно в Небраска

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:21, 05.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Десети пореден ден не стихват протестите срещу расизма в САЩ. По-голямата част от тях преминават мирно, но на места се стигна и до нови сблъсъци между полицията и протестиращи.

А в Минесота - стотици хора се събраха на възпоменателна служба в памет на Джордж Флойд, който почина по време на арест и чиято смърт предизвика най-масовите вълнения за равни права на чернокожите от времето на Мартин Лутър Кинг.

За 8 минути и 46 секунди стотиците хора, събрали се в Минеаполис на възпоменателна церемония в памет на Джордж Флойд, потънаха в мълчание. Толкова дълго бял полицай притиска с коляно арестувания, който многократно повтаря, че се задушава.

Ал Шарптън - активист за граждански права: Това, което се случи на Флойд, се случва всеки ден в тази страна - в образованието, в здравеопазването, във всяка сфера нa живота. Време е да се надигнем в името на Джордж и да кажем: махнете коляното си от нашите вратове!

Демонстрациите продължават - част от тях мирни - като тази в Сиатъл, на която протестиращите подаряваха цветя на полицаите.

Или тази - в щата Небраска, където полицаи и протестиращи танцуваха заедно, за да покажат, че не всички са от двете страни на барикадата.

В същото време имаше и примери за грубо полицейско насилие. Сред тях и срещу 75-годишен мъж, изблъскан на земята от двама служители на реда.

За мнозина, моментът е решаващ за американското общество.

Денис Етлър - анализатор: Има три елемента, които могат изцяло да преобърнат нагласите на обществото - икономическата ситуация, пандемията и социалното напрежение, което сега се отприщи. Три фактора, които могат да доведат американското общество до пълен хаос и няма изгледи тази ситуация да се подобри.

Очаква се събитията от изминалите 10 дни да повлияят и на президентските избори през ноември. 152 дни преди вота, проучванията сочат, че ако изборите бяха днес, победата на Джо Байдън щеше да е почти сигурна. Симпатизиращата на президента-републиканец - "Фокс нюз" съобщи, че ключови щати като Охайо, Уисконсин и Аризона, биха подкрепили Байдън. А последният демократ, печелил в Аризона, е Бил Клинтън през 96-а година. Джо Байдън вече обеща, че ще избере жена за свой вицепрезидент, а все повече се чуват призиви тя да бъде чернокожа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таско Ерменков: Обикновеният човек да усети парите от ЕС за преодоляване на щетите от коронакризата
Таско Ерменков: Обикновеният човек да усети парите от ЕС за преодоляване на щетите от коронакризата
Свидетел на убийството на 16-годишното момче в София пред БНТ
Свидетел на убийството на 16-годишното момче в София пред БНТ