НОВИНИ

Без пропускателен режим в община Сърница, ограничават пътуванията дотам

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 05.06.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

14 случая на коронавирус в община Сърница, но засега няма да се въвежда пропускателен режим. Заразените са под домашна карантина, на възраст от 2 до 64 години, без изявени симптоми.

В Сърница хората приемат спокойно новините за още доказани случаи на коронавирус в селището.

Айше Алтинова: Не не се притеснявам, спазваме мерките, които са ни дали - маски, ръкавици и дезинфектанти, както може да видите.

Огнищата са фамилни, което не налага взимането на по-крайни мерки като карантиниране на населеното място. Държавният здравен инспектор препоръча следващите две седмици да се ограничат пътуванията до родопското градче.

Федя Шимов: Изглежда се налага в момента, необходимо е, защото не се знае кой в какво състояние е. От къде идва и как идва - нека малко да отшуми.

Главно мюфтийство спря организираните молитви в джамиите на Сърница и призова храмовете да останат отворени само за индивидуални молитви. Днес тук се събраха значително по-малко вярващи.

Реджеб Ардене: Тия, дето идваме редовно, сме малко - 30 човека най-много се събираме и по 2 метра от човек - отстояние два на два и така правим молитвата. С маски сме всички - ето в джоба ми е.

В Сърница очакват пробите на още 50 души, които са контактни на потвърдените вече носители на инфекцията. Сред тях има работници и от предприятие в Доспат.

Д-р Ангел Кунчев - държавен главен инспектор: Има доста движение на населението в този район и едната от особеностите е, че за първи път се случва такова огнище, в което на практика са замесени хора от три области - Пазарджишка, Смолянска и Благоевградска.

Предприятието в Доспат, в което работят 50 души от Сърница и има установена работничка с COVID-19, продължава да работи. Въпреки, че 7 жени са проявили симптоми на коронавирусна инфекция.

Д-р Мими Кубатева - директор на РЗИ Смолян: В събота и неделя, когато фирмата почива, ще бъде направена пълна дезинфекция. В това време ще станат готови резултатите и тогава ще видим какви действия ще предприема.

Сградата на общинската администрация в Сърница, която беше затворена заради три положителни проби на служители, ще бъде отворена отново от понеделник.

Автори: Росица Колева и Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната шампионка на 400 м с временно спрени състезателни права
Световната шампионка на 400 м с временно спрени състезателни права
Напусна ни легендата на ЦСКА Борис Гаганелов
Напусна ни легендата на ЦСКА Борис Гаганелов