НОВИНИ

Щабът в Сърница: Посещенията в града с цел туризъм да бъдат отменени

щабът сърница посещенията града цел туризъм бъдат отменени
bnt avatar logo
от БНТ
15:14, 05.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Няма да се въвежда пропускателен режим в община Сърница, въпреки установените случаи на коронавирус. Това заяви в Пазарджик главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Заразените са на възраст от 2 до 64 години, без изявена клинична картина и са под домашна карантина.

Сградата на общинската администрация, която беше затворена заради три положителни проби, ще бъде отворена отново от 8 юни. Петъчната молитва днес в Сърница не се проведе, за да се избегне струпването на много хора на едно място.

Няма да се въвежда пропускателен режим в община Сърница заради случаите на коронавирус.

В Сърница очакват пробите на още 50 души, които са били в контакт с потвърдените вече носители на инфекцията. Сред тях има работници и от предприятие в Доспат.

Д-р Ангел Кунчев - държавен главен инспектор: Тестваме и в предприятието и отделно ако има контакти в други населени места дори извън областта, но ако се наложи, ще разширим кръга и извън това, имаме тестове, така че това не е проблем. Има доста движение на населението в този район и едната от особеностите е, че за първи път се случва такова огнище, в което на практика са замесени хора от три области - Пазарджишка, Смолянска и Благоевградска.

Цехът в Доспат, в който работят седем жени от Сърница и има установена работничка с COVID-19 от Гоце Делчев, няма да бъде затварян.

Видимо предприятието работеше днес. Никой от ръковоството не пожела да се срещне с екипа ни. Работниците също се скриха от камерата ни.

Д-р Мими Кобатева - директор на РЗИ Смолян: В събота и неделя,когато фирмата почива, ще бъде направена пълна дезинфекиця2.18 в това време ще станат готови резултатите и тогава ще видим какви действия ще предприема. Много стриктно се спазват мерките, много добър ред има създаден за работа.

Огнищата в Сърница са фамилни, което не налага взимането на по-крайни мерки като карантиниране на населеното място. Държавният здравен инспектор препоръча следващите две седмици да се ограничат пътуванията до родопското градче.

Федя Шимов: Изглежда се налага в момента, необхдимо е, защото не се знае кой в какво състояние е. От къде идва и как идва - нека малко да отшуми.

На строителни фирми, които работят в града, е препоръчано да ограничат дейността си в следващите десет дни.

Автор: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безстопанствено малтретирано магаре на път до Казанлък (Снимки)
Безстопанствено малтретирано магаре на път до Казанлък (Снимки)
Президентът се срещна с пилотите, които ще се обучават на F-16
Президентът се срещна с пилотите, които ще се обучават на F-16