НОВИНИ

207 катастрофи с мотористи от началото на годината до края на май

Николай Минков
от Николай Минков
20:34, 05.06.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Моторист загина след удар в автобус на столичния булевард "Цариградско шосе" рано тази сутрин. Друг мотоциклетист, който е бил пряк свидетел на произшествието, се издирва. Този тип инциденти традиционно са най-чести в началото на мотосезона всяка година.

Общо 207 са катастрофите с участие на мотоциклетисти от началото на годината до края на май, съобщиха за "По света и у нас" от Дирекция Национална служба полиция. Загинали са 6-ма, а 159 са били ранените. Експерти по пътна безопасност обясниха, че в началото на мотосезона е пикът на катастрофи с мотористи и призоваха за повече контрол.

Малко преди 7.30 часа мотоциклетист се врязва в автобус 204 на бул. "Цариградско шосе" край Окръжна болница. Секунди преди инцидента Мария Паунова чува вой на форсирани мотори.

Мария Панова: Само чух и това, което видях, че беше паднал там един моторист. Даже си мислех, че единият моторист е блъснал другия.
Продавачки в близко заведение също стават свидетели на катастрофата.

Свидетел: Чу се един удар и това беше.

БНТ: Колко мотористи бяха?

Катя Тодорова: Само един видяхме.

БНТ: Бързо ли дойдоха линейките и полицията?

Катя Тодорова: Полицията -да, но линейката не.

Шофьорът на автобуса беше разпитан на място от разследващите полицаи. Пред медиите отказа всякакъв коментар за инцидента.

БНТ: Как стана инцидентът?

Шофьорът на автобуса: Не! Не!

БНТ: Вие ли отнехте предимство, или той?

Шофьорът на автобус: Написал съм всичко, не ме питайте.

При инцидента е имало и втори моторист, който обаче е продължил без да спре. По случая е образувано досъдебно производство. Заради катастрофата на "Цариградско шосе" в посока центъра за около час се образува километрично задръстване.

Експертите по пътна безопасност обясниха, че пикът на катастрофите с мотори е в началото на мотосезона.

Богдан Милчев - Институт за пътна бизопасност: Климатичните условия не позволяват да се кара целогодишно мотор. И това само по себе си предразполага, когато започнат да карат, да нямат толкова опит, да нямат такива навици. Същото важи и за шофьорите, които също не се съобразяват с този момент. Контролът върху мотористите е занижен, тъй като той е по-специфичен и е доста по-трудно да се прилага. Нашата информация, с която разполагаме в Института за пътна безопасност, е че около 30% от мотористите управляват без категория.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ се готвят за нови санкции срещу газопровода "Северен поток 2"
САЩ се готвят за нови санкции срещу газопровода "Северен поток 2"
„Булгартрансгаз“ търси нов заем за 400 млн. лева за газовите проекти у нас
„Булгартрансгаз“ търси нов заем за 400 млн. лева за газовите проекти у нас