НОВИНИ

Синхронизираха светофарите на опасно кръстовище във Варна след сигнал на БНТ

bnt avatar logo
от БНТ
20:51, 05.06.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Регионални

Светофарите на опасно кръстовище във Варна бяха синхронизирани след сигнал на БНТ. Така на шофьорите, които правят обратен завой, вече могат да се включат в движението без риск от катастрофа.

Ние се намираме на въпросното кръстовище, в което се слива движението на два булеварда. И точно тук, където се сливат лентите тези, които са направили обратен завой, не могат да се пристроят в дясна лента или се налага да чакат. Причината е, че светофарите на двата булеварда един след друг пускат автомобилите и няма пауза на трафика, за да се изтеглят тези, които са направили обратен завой.

След сигнал на БНТ светофарите бяха настроени така, че в момента дават паузи съответно от по 10 и 5 секунди за изтегляне на автомобилите.

Тодор Алексиев е дългогодишен шофьор. Казва, че кръстовището на булевардите "Левски" и бул. "Осми Приморски полк" е опасно за водачите, които правят обратен завой, защото имат само секунда-две за маневрата. Още по-трудно е преминаването от крайна лява в крайната дясна лента за движение.

Тодор Алексиев, шофьор: Някой път трябва да изчакам два пъти да минат. Някой път едва в последния момент минавам. След това бързат. Тези, които са отзад, свирят по-бързо да минаваме.

Обратният завой се ползва и от автобус 209 в посока "Златни пясъци". Тук и шофьорите, и пътниците често губят време, докато чакат да се включат в трафика.

Тодор Алексиев, шофьор: Който още повече затруднява движението и по този начин нещата стават много сложни.

Тодор Алексиев е подал жалба в Община Варна, за да се реши проблемът.

Тодор Алексиев, шофьор: Говорил съм и с полицаи, които също казват, че действително това кръстовище е много опасно, но нещата остават така - нищо не се предприема.

Много от шофьорите ползват следващото кръстовище, за да направят безопасен обратен завой. Според специалисти, едно от решенията е кръстовощето да бъде на две нива, но тази инвестиция ще струва скъпо.

Друго решение е поставянето на специални устройства по светофарите, които да регулират сигнала според трафика.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов пред "Панорама": От кризата излязохме по-бедни, но живи и здрави
Борисов пред "Панорама": От кризата излязохме по-бедни, но живи и здрави
САЩ се готвят за нови санкции срещу газопровода "Северен поток 2"
САЩ се готвят за нови санкции срещу газопровода "Северен поток 2"