Оголен кабел от частен обект убил 16-годишното момче в София?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:10, 14.02.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Токов удар уби дете на тротоар пред няколко болници в София. 16-годишното момче стъпило върху шахта, по която тече ток. От Столичната община съобщиха, че по първоначални данни - причина за инцидента е оголен кабел от неправилно захранен частен обект в района.

Шахтата е на тротоар след пешеходна пътека, която води към няколко болници на столичния булевард "Иван Гешов". През нея постоянно минават пешеходци. Малко преди 13.00 ч. на обяд охраната на една от болниците забелязва припаднал младеж около шахтата.

"Видях, когато вече се бяха струпали хората и му правеха изкуствено дишане. Някаква оттечка токове е имало там. Колко е вярно, не знам".

Линейката дошла за 3 минути. Закарали момчето във Военномедицинска академия. Медиците го реанимирали около 30 минути, но не успели да го спасят. Екипът на "По света и у нас" срещна братовчед му около шахтата.

"Хванал го е ей тук токът. Има някакъв кабел, който е оголен. Каза човекът, който е там в будката, че са дошли от ЧЕЗ и кабелът вече е скрит. И всичко е свършило", коментира той.

От ЧЕЗ съобщиха за "По света и у нас", че шахтата не е тяхна собственост, а преминаващият през нея кабел е собственост на обекта, който захранва.

От Столичната община обясниха, че по първоначални данни причина за фаталния инцидент е неправилно извършено захранване към частен обект.

"Заради оголен кабел от захранването на частния обект е протекъл ток по металната рамка на шахтата. При стъпване върху рамката момчето е получило токов удар", пише в съобщението.

БНТ: Чия собственост е този кабел?

"Не е станало ясно чия собственост е, ясно е, че е захранвал обект, който не е общински, а се намира на територията на болничното заведение. Захранва се търговски обект, тип будка", заяви кметът на район "Триадица" Димитър Божилов.

Криминалисти и експерти продължават да изясняват обстоятелствата около инцидента.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Няма много желаещи за ваксиниране в списъците на личните лекари
Няма много желаещи за ваксиниране в списъците на личните лекари
Още разхлабване на мерки: Повече ученици в клас, отварят и ресторантите (Обзор)
Още разхлабване на мерки: Повече ученици в клас, отварят и ресторантите (Обзор)