НОВИНИ

Реакции на демократи и републиканци за оправдаването на Тръмп

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:43, 14.02.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

След като беше оправдан в Сената в делото за импийчмънт, Доналд Тръмп заяви, че "процесът е бил най-големият лов на вещици в историята".

Тръмп може отново да се кандидатира за президент и според анализатори влиянието му сред републиканците ще му позволи да продължи да се занимава с политика. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл обаче предупреди, че бившият президент все още може да бъде държан отговорен за всичко, което е направил по време на мандата си.

Макар и окончателното гласуване да не доведе до осъждане, същността на обвинението не е тема на спор. Така американският президент Джо Байдън коментира развитието на ситуацията в Сената снощи. 10 гласа не достигнаха на демократите, за да потвърдят импийчмънта на Доналд Тръмп. Седем републиканци се присъединиха към тях, а лидерът им изрази всеобщото им мнение.

"Въпреки резултата от гласуването, Доналд Тръмп заслужава да бъде осъден и вярвам, че ще бъде осъден в съда на общественото мнение. Той заслужава да бъде постоянно дискредитиран и вярвам, че беше дискредитиран в очите на американците и пред съда на историята", заяви Чък Шумър.

Страхлива група републиканци оправда Тръмп, коментира председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси. И макар че гласува против импийчмънта, лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви, че Тръмп е отговорен за щурма на Капитолия. Сега обаче всички ще се съобразяват с крайния резултат.

"Приключихме борбата в тази зала, спечелихме този случай", каза адвокатът на Тръмп Майкъл ван дер Вийн.

Някои наблюдатели смятат, че бившият президент си остава най-ярката фигура в партията и това ще му позволи да влияе на ключови решения на републиканците. А що се отнася до атаката на Капитолия, Джо Байдън коментира, че тази печална страница от американската история е напомнила за крехкостта на демокрацията в Америка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалия въвежда от полунощ изискване за негативен PCR при влизане в страната
Португалия въвежда от полунощ изискване за негативен PCR при влизане в страната
Фронтът Медея донесе сняг и силен вятър в Гърция
Фронтът Медея донесе сняг и силен вятър в Гърция