НОВИНИ

Жълт код в цялата страна, силен вятър и снежовалеж почти навсякъде

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 14.02.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

В средата на февруари зимата все пак се завърна. Снегът не спря да вали през цялата нощ и образува сериозна покривка. За цялата страна е обявен жълт код - максималните температури ще останат минусови в цялата страна.

Обилен снеговалеж има в над 20 области от страната. Почти навсякъде духа силен вятър.

От Пътната агенция призоваха да пътувате само при необходимост и задължително - да се съобразите със зимни условия. Най-усложнена е обстановката в Югозападна България.

Още снощи движението на камиони през граничен пункт "Кулата - Промахон" беше спряно и се образуваха километрични опашки. За всички превозни средства е затворен пункта "Илинден - Ексохи".

Изключително тежка беше нощта в Югозападна България заради обилните снеговалежи през последните 24 часа. На места снежната покривка достигна до 35 см. Цяла нощ снегопочистващи машини работеха, за да почистват пътните настилки. Тази сутрин температурите навсякъде бяха минусови.

Над 170 снегопочистващи машини обработват улиците в София

Сложно е движението и в градски условия в столицата. Голяма част от централните улици и булеварди не бяха почистени в ранните часове.

Няма заледени участъци в Пловдив, всички улици са проходими

Снеговалежът започна снощи около 20.00 часа. Минути след това 25 разпръсквача излязоха от базите на „Чистота” и фирмата подизпълнител КМД, за да обработват настилките със сол и калциев дихлорид. В снегопочистването се включиха и 42 снегорина.

Динамична пътна обстановка в област Пазарджик

Снеговалеж има и на територията на цялата област Пазарджик. Пътната обстановка също е динамична, но са предприети мерки за своевременна реакция при възникнали усложнения. Още от вчера сутринта по пътната мрежа в региона са извадени допълнителни патрулиращи екипи.

Проходът "Предел" остава затворен за тежкотоварни автомобили над 12 тона

От Областно пътно управление казаха, че в област Благоевград няма непроходими и затворени за леки автомобили пътища. Навсякъде се почиства и опесъчава. Няма закъсали камиони и автомобили. Въпреки това съветът е да не се тръгва на път, ако не е наложително.

До 30 см нов сняг падна в област Смолян

По пътищата Батак – Доспат и Девин – Михалково също е ограничено движението на товарни автомобили. Необходимо е водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, предупредиха от АПИ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров: Бях спокоен и коцентриран през целия мач
Григор Димитров: Бях спокоен и коцентриран през целия мач
Наоми Осака и Серина Уилямс с трудни успехи в 1/8 финалите на Australian Open
Наоми Осака и Серина Уилямс с трудни успехи в 1/8 финалите на Australian Open