НОВИНИ

Уби ли пандемията сепаратизма в Каталуния?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:50, 14.02.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

При изключителни мерки за сигурност в североизточната испанска област Каталуния се провеждат регионални избори. Вотът протича в условията на тежка пандемична обстановка.

След новогодишните празници броят на заразените от COVID-19 значително нарасна. За да няма струпване на избиратели, за първи път гласуването се провежда не само в училища, но и в църкви, пазари, дори на стадиона Ноу Камп. Създадени са коридори за най-уязвимите групи. Избиратели под карантина имат право да дадат своя глас от 19.00 до 20.00 ч.

СИЛНИЯТ КОЗ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В МАДРИД

Девет партии участват на изборите. Но битката се води между Каталунската социалистическа партия и Републиканската левица на Каталуния, които подкрепят независимостта на областта.

За спечелването на вота социалистите заложиха на Салвадор Иля - бивш министър на здравеопазването на страната.

Иля се превърна в икона на борбата срещу пандемията. Той се оттегли от поста миналия месец, за да се включи в изборите. В предизборната кампания Иля заложи на помирението. На избирателите той обеща "да излекува разделението и отново да обедини Каталуния". Според социологическите проучвания 47,7% от каталунците не одобряват независимостта на областта.

КАТАЛУНИЯ СЛЕД ВОТА

Едва ли изборите ще променят политическия живот в Каталуния. Независимо от голямата си популярност Салвадор Иля трудно ще осигури мнозинство на социалистите в парламента. Независимо, че са твърде разделени сепаратиските сили вероятно ще формират новото правителство. В сегашния парламент те разполагат със 70 от 135 места. Вотът се провежда три години след опита на сепаратистите да отцепят областта.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фронтът Медея донесе сняг и силен вятър в Гърция
Фронтът Медея донесе сняг и силен вятър в Гърция
Над 15 милиона души са ваксинирани във Великобритания
Над 15 милиона души са ваксинирани във Великобритания