НОВИНИ

Още разхлабване на мерки: Повече ученици в клас, отварят и ресторантите (Обзор)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:04, 14.02.2021
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Мерките се разхлабват - от 1 март, съобщи премиерът Бойко Борисов днес. Той коментира, че нивото на заразени у нас се подобрява, а до края на месеца болниците ще получат парите за увеличение на заплатите, както и парите за медиците на първа линия.

Мерките в България са най-либералните в Европа - това отчете за пореден път премиерът Борисов и благодари за усилията и добрата работа на медиците. Това стана в Исперих, където премиерът се срещна с д-р Абдуллах Заргар, който скоро получи българско гражданство.

"И днес нивата са ни много добри - 26-и сме в Европа, но това се дължи и на вас - на докторите, на сестрите, на лаборантите, на РЗИ-тата, на всички, които работят, и малко на министъра. До 28 февруари ще си получите и парите за първа линия, и увеличенията на заплатите", заяви Борисов.

"Абсолютно са готови, ако имат натиск от пациенти отново - имаме цялата апаратура както за реанимациите, така и за отделенията, които са без реанимационни грижи, имат всичките лични предпазни средства", категоричен беше здравният министър Костадин Ангелов.

Премиерът подчерта, че в края на миналата година държавата за първи път финансира общинските болници, които откриха ковид отделения с 50 милиона лева.

"Хората, като дойдат, правят ли разлика дали е общинска, или е държавна - казват: или е хубаво, или ме излекуваха, или не", коментира Борисов.

"Ние тук в един момент имахме над 70% от леглата за ковид пациенти", допълни д-р Заргар.

А що се отнася до мерките - те продължават да се разхлабват.

"Утре пускаме в тези малки населени места учениците от всички паралелки, няма да ги въртим както в големите градове, така че още няколко десетки хиляди деца да отидат да учат", каза Борисов.

От утре учениците от 5-и до 12-и клас в малките населени места се връщат в класните стаи

Добра новина и за ресторантьорите.

"На 1 март задължително отваряш ресторантите. Повече по тая тема няма да се говори. И две, и три хиляди да сме - отваряме, който има, дотогава трябва да е минала вълната, да са минали двете седмици. Още 14 дена трябва да издържим заради вас. Защото вие самите казвате - подготвяме ковид отделения наново", коментира премиерът.

По-късно Бойко Борисов разгледа ремонта на църква и реставрацията на джамия в Разград. Премиерът подчерта важността на етническата толерантност.

"Всички си спомняме Възродителния процес тук какво беше, нека си го спомнят и тези, които правят коалиции сега. Така че моите опоненти, които искат толкова много да управляват, нека покажат направеното от тях. Ще им дадем - да сравним направеното", категоричен беше министър-председателят.

Бойко Борисов огледа и новоремонтиран булевард в Добрич, а след това беше и във Варна за освещаването на храма "Св. Прокопий Варненски".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оголен кабел от частен обект убил 16-годишното момче в София?
Оголен кабел от частен обект убил 16-годишното момче в София?
Доц. Кунчев пред БНР: Пикът на новата вълна ще се достигне преди изборите
Доц. Кунчев пред БНР: Пикът на новата вълна ще се достигне преди изборите