НОВИНИ

Около 25 000 деца са посетили детските градини в София след отварянето им

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 05.01.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Посещаемостта на детските градини и ясли в първия ден от отварянето им е била около 57%. Това е малко по-малко от обичайното за зимния сезон или около 25 000 деца. Данните изнесе в "Денят започва" зам.-кметът на София доц. Тодор Чобанов.

"На фона на случващото се с пандемията у нас и в света родителите демонстрираха значително спокойствие. Очакваме известни промени през следващия ден, ще следим ситуацията", заяви доц. Чобанов.

Образование по време на пандемия: Какви са рисковете за учителите, учениците и родителите?

Отсъствията на децата се извиняват служебно чрез подаване на заявление от родителите в свободна форма към директорите на детските градини. Това е добре установена практика, нека родителите да нямат притеснения.

Голяма част от експертите са на мнение, че колкото са по-малки децата, рискът да се заразят с коронавирус е по-малък, коментира още доц. Чобанов.

"Данните в София са сравнително оптимистични в последните дни. Ефектът от празниците тепърва ще се усеща, но рискът в София в момента е 7-8 пъти по-нисък в сравнение с месеците октомври и ноември", каза доц. Чобанов.

Той апелира към родителите да проявят висока отговорност и ако децата имат симптоми или самите те са контактни, в никакъв случай да не ги изпращат на детска градина или на училище.

Всички 174 училища с изключение на два случая са отворени за най-малките. В единия случай проблемът е авария с парното, а в другия - с персонала.

Вижте целия разговор с доц. Тодор Чобанов във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания въвежда национална карантина
Великобритания въвежда национална карантина
Кога ще започне укрепването на свлачището в село Пороминово
Кога ще започне укрепването на свлачището в село Пороминово