НОВИНИ

Балотаж в Джорджия: Решава се кой ще контролира Сената

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
06:29, 05.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Ключови частични избори за две места в американския Сенат се провеждат днес в щата Джорджия. Изходът ще определи баланса на силите в горната камара на Конгреса. В кампанията се включиха президентът Доналд Тръмп Тръмп и избраният за наследник на поста Джо Байдън. И двамата призоваха към избирателна активност и посочиха, че вотът ще е от решаващо значение за следващите години на Америка.

Досегашните двама сенатори-републиканци от Джорджия защитават местата си срещу двама демократи. Ако статуквото се запази Републиканската партия ще има 52 от общо сто места в Сената и ще може да блокира инициативите на бъдещия президент Джо Байдън. При пробив на демократите двете партии ще разполагат с по 50 представители и тогава право на решаващ глас ще има избраната за вицепрезидент Камала Харис.

Демократите вече контролират долната Камара. Битката в Джорджия е оспорвана. Ранното гласуване започна в средата на декември, досега са се възползвали 40% от избирателите. Избраният за президент Джо Байдън се включи в кампанията в щатската столица Атланта. Той се пошегува, че печели три пъти в щата заради двете повторни преброявания и не пропусна да критикува Доналд Тръмп.

"Президентът през повечето време хленчи и се оплаква вместо да решава даден проблем. Не знам защо все още иска поста, та той не желае да работи", заяви Джо Байдън - избран за президент на САЩ.

Като никога в кариерата ми, един щат, един щат може да начертае курса не само за следващите четири години, а и за следващото поколение.

Държавният глава Доналд Тръмп присъства в Далтън на последния си голям митинг преди да напусне Белия дом на 20-ти януари. Той определи вота в Джорджия като последна линия на отбрана срещу демократите и повтори обвиненията си за изборни измами.

Тръмп намекна, че иска вицепрезидентът Майк Пенс като лидер на Сената да отхвърли победата на Байдън на утрешната сесия на Конгреса по сертифициране на изборните резултати.

"Надявам се Майк Пенс да успее за нас. Той е страхотен човек. Разбира се, ако не го направи, няма да го харесвам толкова. Не, Майк е страхотен човек", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Високият политически залог привлече в щата огромни пари и за четиримата кантидати. Демократите не са печелили надпревара за Сената в Джорджия от 20 години. Сега имат шанс да контролират Белия дом и двете камари на Конгреса за първи път след избирането на Обама през 2008-ма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В условия на пандемия: Как да реагираме, ако ни запорират заплатата
В условия на пандемия: Как да реагираме, ако ни запорират заплатата
Първи случай в Ню Йорк на новия по-заразен щам на коронавирус
Първи случай в Ню Йорк на новия по-заразен щам на коронавирус