НОВИНИ

В условия на пандемия: Как да реагираме, ако ни запорират заплатата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
07:15, 05.01.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Всяка година около 150 млн. лева се възстановяват на граждани във вид на издръжки, заплати и обезщетения. Четири месеца частните съдебни изпълнители нямаха право да събират дългове от частни лица. В момента всички видове дългове могат да бъдат събирани.

Председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев обясни за БНТ как да реагираме, ако сме длъжник и се окажем със запорирани сметки. Добре е да знаем, че средства в размер на минималната работна заплата не могат да бъдат запорирани.

"Първо хората, които имат проблеми, трябва да ги заявят пред съдебния изпълнител. Ние се опитваме да имаме индивидуален подход към всеки един в тази тежка ситуация. Разбира се, законът ни ограничава. Ние много често не можем да вземем сами решения. Трябва да поискаме съгласието на другата страна - тъй като това не са наши пари, но правим всичко възможно да убедим кредитора или да се разсрочи, или да се отложи някакво изпълнително действие, така че лице, изпаднало в такава ситуация, да може да се стабилизира и здравословно, и физически. Ако едно лице получава по банкова сметка заплата, пенсия, социални плащания и те са запорирани от банката - по най-бързия начин като представи някакъв документ от НОИ. Дали ще е от работодател, дали ще е от самата банка. Движението на сметката да се вижда, за да може съдебният изпълнител да направи констатацията, че тези средства са защитени от закона. Минималните работни заплати, средства до размер на минимална работна заплата са изцяло несеквестируеми. Те трябва да остават в хората. Те да ни сезират, за да можем ние да наредим на банката да освободят на хората парите", каза Георги Дичев, председател на Камарата на ЧСИ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Мария Стаевска: Ваксината срещу коронавирус не е опасна за хората с алергии
Доц. Мария Стаевска: Ваксината срещу коронавирус не е опасна за хората с алергии
Балотаж в Джорджия: Решава се кой ще контролира Сената
Балотаж в Джорджия: Решава се кой ще контролира Сената