НОВИНИ

Около 80 000 социалисти избират следващия председател на БСП

около 000 социалисти избират следващия председател бсп
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:19, 03.09.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Около 80 000 членове на Българската социалистическа партия (БСП) ще участват в първия пряк избор за председател на партията. Окончателните избирателни списъци ще бъдат актуализирани до 10 септември, когато ще стане ясно финалния брой на всички избиратели, уточниха от централната комисия за избор на председател, натоварена с процедурата.

1152 ще бъдат избирателни секции, а също толкова ще са и комисиите. Емил Войнов опроверга информацията, че секции са разкривани на частни адреси.

От думите му стана ясно, че подготовката по провеждането на избора, който ще се проведе на 12 септември, вече е в напреднала фаза. Вече са приети решения за съхраняване на бюлетините, избирателните кутии и изборните книжата, както и график за предаване на книжата и материалите.

Членовете на партийния орган са разгледали и писмо от трима кандидати, адресирано до комисията и подписано от трима кандидати за председател на БСП – Валери Жаблянов, Георги Тодоров и Красимир Янков, в което се отправят редица обвинения и критиките към работата ѝ. В него тримата твърдят, че действията на комисията „недвусмислено с в подкрепа на един кандидат“, а именно настоящият председател Корнелия Нинова.

В писмото се посочва, че още в хода на издигане на кандидатурите комисията е изпратила указание до партийните конференции за гласуване само за една кандидатура. „Такова указание не е изпращано“, категоричен бе Емил Войнов.

На пресконференция в централата на партията депутатът Димитър Данчев отговори и на обвиненията срещу него, че се е отказал от надпреварата в полза на Корнелия Нинова.

„За мен прекият избор е кауза за всеки социалист. Той е пример за пряката демокрация в действие и несъмнено влива нова енергия в БСП. Изборът се провежда въз основа на устава и правилник. Неотменно право на всеки социалист е да изразява свободно своята воля и да показва своята симпатия и предпочитания за един от кандидатите“, заяви той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина и съпругата на д-р Вакльов от Краище
Почина и съпругата на д-р Вакльов от Краище
Проектът на ГЕРБ за нова конституция
Проектът на ГЕРБ за нова конституция