НОВИНИ

Оксана Чусовитина се завърна, има нова цел преди оттеглянето

без обяснение отнеха правото оксана чусовитина знаменосец
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:12, 01.10.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Рекордьорката по участия на Олимпийски игри и дългогодишна състезателка по спортна гимнастика Оксана Чусовитина отново се завърна в тренировъчната зала. По-рано тя обяви, че Игрите в Токио ще бъдат нейното последно състезание.

Оксана Чусовитина обаче разкри, че има още една цел, преди да сложи големия финал на своята забележителна кариера.

„Искам да съобщя на всички, че реших да се подготвям за Азиатските игри през 2022 година. Не мога да завърша кариерата си без да съм спечелила медал за Узбекистан“, каза именитата гимнастичка.

Оксана Чусовитина сподели, че е получила огромна подкрепа от феновете след участието си в Токио 2020. Тя се състезава във финала на прескок, но не успя да стигне до финалите на този уред. След последния си скок на своята осма Олимпиада, гимнастичката беше изпратена с много овации.

„Бях се подготвила нещата да приключат там, но е невъзможно да си напълно готов за прекратяване на кариерата си“, сподели още състезателката.

Оксана Чусовитина дебютира на Олимпийски игри през 1992 година, близо 5 години преди да се роди настоящата световна звезда Симон Байлс. Тогава тя спечели златен медал с обединения отбор, съставен от спортисти от разпадналия се Съветски съюз.

След това защитаваше цветовете на Узбекистан и Германия.

Оксана Чусовитина спечели сребърен медал на прескок в Пекин през 2008 година като част от Бундестима. В невероятната си кариера тя е печелила 11 медала от световни първенства.

Състезава се за Германия от 2006 година, след като се налага да се премести в страната заради сина си, който се лекува от левкемия.

Днес тя участва на турнири под флага на Узбекистан.

Азиатските игри ще се проведат от 10 до 25 септември през 2022 година в Китай.

Преди Токио Оксана Чусовитина опита да сложи край на състезателната си кариера на Олимпиадата в Лондон през 2012 година, но и тогава не успя да се сбогува със спорта.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уволняват Роналд Куман след мача с Атлетико Мадрид
Уволняват Роналд Куман след мача с Атлетико Мадрид
Протест на работници и служители от "Пристанище Варна"
Протест на работници и служители от "Пристанище Варна"