НОВИНИ

Великата Оксана Чусовитина напусна голямата сцена

без обяснение отнеха правото оксана чусовитина знаменосец
bnt avatar logo
от БНТ
16:16, 25.07.2021
6278
Чете се за: 04:02 мин.
Новини
Слушай новината

Легендарната кариера на 46-годишната състезателка по спортна гимнастика Оксана Чусовитина приключи в неделя вечер в Токио. И приключи с невероятен рекорд, благодарение на осмото ѝ участие на Олимпийски игри.

Със сълзи на очите, с овации от съперничките, съдиите и организаторите на Игрите, тя направи своя последен поклон за публиката зад телевизионните екрани.

Прескокът ѝ в Токио беше последният. Резултатът от 14.166 точки в квалификациите се оказа недостатъчен за финала. Разбирайки това, емоциите нахлуха в Оксана Чусовитина. Тя махна за сбогом пред малката група в залата и сви ръцете си във формата на сърце. Разплака се, но не спря да се усмихва, когато всеки около нея пожела да се снима за спомен.

Знакът за мир към камерите ще остане в архивите, за да напомня за знаменателната кариера на тази велика жена.

Оксана Чусовитина дебютира на Олимпийски игри през 1992 година, близо 5 години преди да се роди настоящата световна звезда Симон Байлс. Тогава тя спечели златен медал с обединения отбор, съставен от спортисти от разпадналия се Съветски съюз.

След това защитаваше цветовете на Узбекистан и Германия, което я направи една от двете гимнастички, които са представяли три различни нации на Олимпиада.

Оксана Чусовитина спечели сребърен медал на прескок в Пекин през 2008 година като част от Бундестима. В невероятната си кариера тя е печелила 11 медала от световни шампионати.

Състезава се за Германия от 2006 година, след като се налага да се премести в страната заради сина си, който се лекува от левкемия.

В спорт, характерен с младостта на гимнастичките, Оксана Чусовитина се превърна в звезда от световен мащаб, благодарение да дълголетието си непоклатимата си любов към спорта.

Тя беше въведена в международната зала на славата по гимнастика през 2017 година.

Великата Оксана обяви, че ще се пенсионира след Олимпиадата през 2012 г., но се върна скоро след това. Този път ще е различно. Вече на 46.

Спечели сърцата на всички със скромността си. И предизвика симпатиите на феновете, узнавайки колко тежък живот е имала.

"Синът ми е на 22 години и искам да прекарам време с него", каза тя пред репортерите.

"Искам да бъда майка и съпруга."

Тя вече е велика!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сметището край Дупница все още тлее, няма опасност за хората в района
Сметището край Дупница все още тлее, няма опасност за хората в района
Къща горя в Пловдив, жители пречеха на гасенето
Къща горя в Пловдив, жители пречеха на гасенето