НОВИНИ

Олимпийската шампионка Румяна Нейкова празнува 50-годишен юбилей

олимпийската шампионка румяна нейкова празнува годишен юбилей
bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 06.04.2023
Чете се за: 03:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийската шампионка на скиф за жени в гребането Румяна Нейкова празнува 50-годишен юбилей.

Нейкова започва да се занимава с гребане през 1985 година в ЦСКА под ръководството на Верка Алексиева. Става световна вицешампионка за девойки през 1989-а, през следващата година триумфира с титла при девойките, а при жените печели първия си медал от световно първенство - бронзов през 1999-а в Канада.

Печели сребърен медал на Олимпиадата в Сидни през 2000 година, когато след фотофиниш и спорно решение на съдийската комисия българката бе класирана на втора позиция след Екатерина Карстен (Беларус), с която пресякоха финала едновременно.

На два пъти Румяна Нейкова завоюва световната титла на скиф - в Севиля през 2002 и в Милано година по-късно, а през 2007-а в Мюнхен печели сребро. Същата година става европейска шампионка в Познан.

Тя е първата носителка на приза „Гребкиня номер 1 в света“ на Международната федерация по гребане (ФИСА) през 2002 година, когато е учредена анкетата.

Легендарната гребкиня стигна до бронзовото отличие на скиф на летните олимпийски игри в Атина през 2004 г.

Най-големият връх в състезателната кариера на Нейкова е титлата от Пекин през 2008 година при петото й участие на Олимпиада и така събира пълен комплект медали от летни игри - златен от Пекин, сребърен от Сидни и бронз от Атина.

Румяна Нейкова два пъти е отличена за Спортист номер 1 на България – през 2002-ра и 2008 година, а още четири пъти попада в топ 10 на най-добрите спортисти на страната.

През 2007 година Нейкова печели 35-ото издание на традиционната анкета на Българската телеграфна агенция за Спортист номер 1 на Балканите.

Наградена е с орден „Стара планина“ I степен „за изключителния ѝ принос за развитието на физическото възпитание и спорта“ през 2009 година, а по-късно става спортно-технически директор на Българската федерация по гребане и главен треньор на националния отбор.

Българският олимпийски комитет (БОК) отправи специални поздравления към Румяна Нейкова.

„Зад титлите и медалите стои една пословична целеустременост, талант, труд и воля. Нейкова е една от едва тримата български спортисти с пълен комплект олимпийски медали и е в първата десетка по брой на спечелени отличия от най-значимия спортен форум. Тя е и сред едва тримата наши състезатели, печелили олимпийска титла над 35-годишна възраст. Българският олимпийски комитет честити юбилея на Румяна Нейкова, като ѝ пожелава здраве, сила и още много житейски победи", пишат от БОК.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 500 кг тютюн са открили спецполицаите при акцията в Казанлък
Над 500 кг тютюн са открили спецполицаите при акцията в Казанлък
Задържаните при спецакцията срещу ало измамници са от Горна Оряховица и Ветово
Задържаните при спецакцията срещу ало измамници са от Горна Оряховица и Ветово