НОВИНИ

Олимпийските шампионки от ансамбъла се срещнаха с президента на японската федерация по гимнастика и посетиха храм по бойно изкуство

олимпийските шампионки ансамбъла срещнаха президента японската федерация гимнастика посетиха храм бойно изкуство
Снимка: БФХГ, Анна Недкова
bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 29.06.2023
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийските шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова продължават посещението си в Япония и днес се срещнаха с шефа на местната федерация по гимнастика Тошиаки Ендо, съобщават от БФХГ.

Бившият олимпийски министър Тошиаки Ендо пристигна специално от семинар в Страната на изгряващото слънце за срещата си с шампионките от Токио 2020.

Тошиаки Ендо е японски политик от Либерално-демократическата партия, член на Камарата на представителите в Диета (национален законодателен орган). Родом от Каминояма, Ямагата и завършил университета Чуо, той е избран в събранието на префектура Ямагата през 1983 г., като служи там за един мандат. През 1993 г. той е избран в Камарата на представителите за първи път като независим кандидат след неуспешна кандидатура през 1990 г. Ендо ръководи цялостна реформа на обучението по английски език в Япония. През 2015-а е назначен да наблюдава подготовката за летните олимпийски игри през 2020 година от името на японското правителство в качеството си на олимпийски министър.

На срещата присъства и кметът на град Мураяма Такао Шифу, както и Янучи Ното, член на префектура Ямагата.

Тошиаки Ендо беше изключително заинтригуван как е преминала подготовката на момичета преди Олимпийските игри, какъв път са извървели и с подкрепата на японските си приятели от Мураяма. От своя страна грациите му подариха традиционни български подаръци, които да му останат за спомен.

Посещението на олимпийските шампионки Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова в Япония продължи с местен храм.

Момичетата се запознаха подробно с изкуството наречено "Иайдо". Това е древно японско бойно изкуство за самоусъвършенстване по пътя на меча. Изкуството е свързано с умението меча да се изважда мълниеносно и да се поразява противника във всяка една ситуация. Затова то често се нарича и изкуство за "оголването на меча".

Българските грации участваха и в урок по ката, което е част от Иайдо. След това всички се включиха в разсичането на татами, облечени в кимона. Татамитата са направени от оризови сламени рогозки и се смята, че са толкова здрави, колкото човешко тяло. Българките за пореден път доказаха силата си с успешното разсичане на всички татами, с което предизвикаха поздравления и аплодисменти от присъстващите.

Денят продължи с посещение на квартал "Окубо", където шампионките успяха да се "потопят" в традиционния детски летен фестивал. Изработване на оригами, пукане на ориз, игра с хващане на спагети спомен и още редица игри, с които местните се забавляват в свободното си време.

Така с много усмивки и добро настроение приключи ден четири от посещението на шампионките в Токио.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Аврамчев: Надявам се казусът с Антъни Иванов да се реши час по-скоро
Георги Аврамчев: Надявам се казусът с Антъни Иванов да се реши час по-скоро
Клиенти от Западна Европа идват да търсят коли втора ръка у нас
Клиенти от Западна Европа идват да търсят коли втора ръка у нас