НОВИНИ

Олимпийският огън пристигна в Марсилия и бе посрещнат от 150 000 души

На церемонията присъстваше и президентът на Франция Еманюел Макрон.

олимпийският огън пристигна марсилия посрещнат 150 000 души
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:39, 08.05.2024
Чете се за: 03:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийският огън пристигна на френска територия на борда на тримачтовия кораб "Белем" на Старото пристанище в Марсилия малко след 19:00 часа местно време, като бе посрещнат от 150 000 души.

Това става два месеца и половина преди началото на Олимпийските игри, които започват в Париж на 26 юли.

Огънят тръгна на борда на кораба от Гърция преди 12 дни. Той бе посрещнат и от една от големите групи привърженици на Олимпик Марсилия - "Саут Уинърс", които бяха подготвили впечатляваща хореография, напомняща, че вторият по големин град във Франция е бил основан от гърци преди 2600 години.

"Това е безспорен успех - хиляди и хидяли хора минаха днес през Старото пристанище. Вижда се красотата на нашия град. Днес ние сме центърът на света", коментира кметът на Марсилия Беноа Паян.

Факлата с огъня бе поета от Флоран Манаду, който е шампион в плуването на 50 метра свободен стил от Олимпийските игри в Лондон през 2012 година, като това стана под звуците на френския химн - Марсилезата.

Олимпийският шампион подаде факела на параолимпийската атлетка Нантнен Кеита, която предаде щафетата на рапъра Жул. Той от своя страна запали котела, който ще гори всяка вечер във всеки от градовете домакини на огъня.

„Много съм горд да направя това тази вечер“, каза пред хилядите присъстващи на церемонията на Старото пристанище в Марсилия френският музикант.


„Вижте хората на това пристанище, това е магия, която те кара да настръхваш. Малко завиждам на моите сънародници, които ще участват на Игрите. Те ще преживеят нещо лудо, по-голямо от всичко, което аз съм преживяла, защото са у дома", сподели развълнувана Мари-Жозе Перек, която е трикратна олимпийска шампионка по лека атлетика и първата спринтьорка, спечелила последователни златни медали в бягането на 400 метра на олимпийски игри.

Церемонията включваше и самолети, които кръжаха над пристанището и изобразиха във въздуха петте олимпийски кръга, а след това пуснаха дим в цветовете на знамето на Франция.

На церемонията присъстваше и президентът на Франция Еманюел Макрон.

"Пристигането на олимпийски огън в Марсилия е много символично, защото този град, основан от гърци, е символ на нашето приятелство", коментира пред АФП посланикът на Гърция във Франция Димитриос Зевелакис.

Париж ще бъде домакин на Летните Олимпийски игри от 26 юли до 11 август тази година. Битките за медалите по традиция ще бъдат излъчвани по БНТ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво пазаруват българите онлайн?
Какво пазаруват българите онлайн?
Божидар Саръбоюков в поредицата "Спортните таланти на България"
Божидар Саръбоюков в поредицата "Спортните таланти на България"