НОВИНИ

Омбудсманът настоява ДАМТН да провери топломерите и водомерите на абонатните станции в София

пускат парното софия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:29, 09.02.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Евгени Симеонов да бъде извършена надзорна метрологична проверка за спазване задълженията на „Топлофикация София“ ЕАД по Закона за измерванията (ЗИ) във връзка с използваните топломери и водомери в абонатните станции.

Поводът са множество жалби от битови клиенти на столичната топлофикация в сгради – етажна собственост, които се оплакват от високите сметки за потребление на топлинна енергия.

Хората посочват, че измерването и отчитането на потреблението на топлинна енергия за търговски цели се извършва по общи водомери и топломери в абонатните станции, които са собственост на топлопреносното предприятие.

Припомняме, че през 2021 г. омбудсманът се обърна към ДАМТН заради съмненията на потребители за коректното измерване на топлинната енергия, която постъпва в абонатните станции и се разпределя между клиентите в сградите.

Тогава надзорната проверка на ДАМТН в 130 абонатни станции констатира нарушения в 90 от тях - 69%, т.е. 80 топломера и 17 водомера са били с изтекъл срок на валидност.

„Категорично е становището ми, че делът на уредите с изтекъл срок на метрологична проверка, установен при надзорната проверка, е неприемливо висок и поражда недоверие на гражданите към коректността на изготвяните месечни и годишни сметки за топлинна енергия“, пише омбудсманът до Симеонов.

Проф. Ковачева допълва още, че м. септември 2021 г. се е обърнала към изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД с препоръка дружеството да осигури своевременна метрологична проверка на всички топломери и водомери в абонатните станции, които по данни на дружеството са близо 17 500 броя.

„Като отбелязвам продължителния период, в който топлопреносното предприятие е имало възможност да изпълни задълженията си по ЗИ след направените констатации на ДАМТН, на основание Закона за омбудсмана се обръщам към Вас с оглед правомощията Ви за установяване спазването на задълженията от страна на „Топлофикация София“ ЕАД, произтичащи от ЗИ, по отношение на общите водомери и топломери в абонатните станции“, пише в заключение Диана Ковачева и настояване Агенцията да я информира своевременно за предприетите действия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убиха известния психолог Иван Владимиров - Нав
Убиха известния психолог Иван Владимиров - Нав
Ивелина Илиева: Виждам няколко момичета, които могат да ме наследят
Ивелина Илиева: Виждам няколко момичета, които могат да ме наследят