НОВИНИ

Омбудсманът призова за по-високи месечни помощи за деца с увреждания

омбудсманът поиска финансова подкрепа дистанционните водомери топломери битовите клиенти
bnt avatar logo
от БНТ
14:04, 02.11.2023
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министрите на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и на финансите Асен Василев, в която настоява с новия държавен бюджет да бъдат актуализирани месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, регламентирани в чл. 8д от Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД).

Сега помощта за децата е разделена в три групи според степента на тяхното увреждане. Най-малко средства месечно получават децата с определени от 50 до 70 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност - 350 лв., на децата с определени от 70 до 90 на сто степен на увреждане на месец им се полагат по 450 лв., а децата с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност - по 930 лв., което е крайно недостатъчно заради инфлацията и повишените цени на храни, лекарства и прочие, посочват от администрацията на обществения посредник.

Омбудсманът обръща внимание на факта, че тези месечни помощи не само не са пипани от края на 2016 г., но и че до момента не е предвиден никакъв механизъм за автоматичното им осъвременяване през годините.

„С оглед разпоредбата на чл. 8д, ал. 2 от ЗСПД, която не допуска размера на помощите да е по-малък от предходната година, размерите на финансовата подкрепа на отделните групи правоимащи са оставени вече 7 години, без да бъдат променени в Законите за държавния бюджет на Република България“, пише общественият защитник.

Проф. Ковачева посочва още, че многократно е поставяла този проблем на вниманието на отговорните органи, в т.ч. чрез изразяване на категорично становище при разглеждането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., обн. ДВ. бр.66 от 1 август 2023 г., но и до момента реални действия за разрешаването му не са предприети.

„Необходимо е да се обърне внимание на факта, че подкрепата на семействата, в които има деца с трайни увреждания, е значително намалена през последната година. Причина за това е сериозната инфлация в страната, която рефлектира върху възможностите да бъдат задоволявани потребностите на децата. В тези условия правят силно впечатление механизмите за определяне на размерите на месечната финансова подкрепа и целевата финансова подкрепа за хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст по чл. 69 от Закона за хората с увреждания, както и размерите на различните социални помощи след последните положителни действия за изменения в Закона за социално подпомагане, обн. ДВ, бр. 102 от 2022 г., в сила от 1 юни 2023 г. Всички тези социални плащания са обвързани с линията на бедност, която е динамичен показател“, подчертава омбудсманът.

Диана Ковачева е категорична, че затрудненията пред семействата на децата с трайни увреждания и оставянето само на тази уязвима група без възможност да получава адекватен и актуализиран ежегодно размер на държавна подкрепа, поражда условия за повишаване на социалното напрежение и недоволство, доказателство за което са постъпилите в институцията стотици жалби по проблема от засегнати граждани през последните няколко месеца.

„Месечните помощи са единствената подкрепа на семействата с деца с увреждания, която се отпуска под формата на месечни парични помощи. Те подпомагат доходите на полагащите грижи и са важна опора в усилията за осигуряване на достоен живот на децата с увреждания в домашна и семейна среда, при съобразяване с най-добрите им интереси. Поради тази причина, техният размер следва да е адекватен, като отразява инфлационните процеси в страната, стойността на минималната работна заплата и различните видове пенсии по Кодекса за социално осигуряване“, пише омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща обърне внимание и на друг аспект на проблема, че избраните подходи за актуализиране на получаваните от държавата средства водят до значителна разлика в третирането на децата с увреждания и техните родители/полагащите грижи с помощи по чл. 8д от ЗСПД спрямо гражданите с увреждания с месечна подкрепа по чл. 70 от Закона за хората с увреждания. Тя посочва, че и двете групи са еднакво уязвими и имат нужда от адекватна подкрепа, като при децата с увреждания тя не се променя.

„Още по-сериозен е проблемът при децата с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане, които са включени като ползватели на лична помощ по Закона за личната помощ. Съгласно чл. 13, ал. 2 от Закона за личната помощ размерът на помощите по чл. 8д от ЗСПД се намалява допълнително с до 380 лв. от помощта, като конкретният размер съответства на определения брой часове в индивидуалната оценка на потребностите, да се превеждат по бюджета на общината от Агенцията за социално подпомагане, след определянето на асистент и сключването на трудовия договор“, алармира омбудсманът с настояването подкрепата на децата с увреждания да бъде съобразена с техните потребности и международните актове, по които държавата ни е страна, като бъдат актуализирани с държавния бюджет за 2024 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАСА състави плейлиста със звуци от Слънчевата система
НАСА състави плейлиста със звуци от Слънчевата система
Шофьорите да започнат подготовка за зимата, апелират от АПИ
Шофьорите да започнат подготовка за зимата, апелират от АПИ