НОВИНИ

Омбудсманът с остро становище до КЕВР срещу повишаването на цените на водата

омбудсманът остро становище кевр повишаването цените водата
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 27.07.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева написа остро становище до председателя на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. д-р Иван Иванов, в което го призова да не одобрява по-високите цени на водата в страната за новия регулаторен период 2022-2026 г. Тезата на омбудсмана е, че те не отговарят на качеството на предоставяната услуга и затова са необосновани.

„През м. юли 2021 г. ВиК операторите, с изключение на „Софийска вода“ АД и „ВиК“ АД гр. Добрич оповестиха предложенията си за утвърждаване и одобряване на цени на ВиК услугите за предстоящия регулаторен период 2022 г. – 2026 г., обявени и на интернет страницата на Комисия за енергийно и водно регулиране на 26.07.2021 г. Като омбудсман, призван да съблюдава за спазване на правата и интересите на гражданите, съм силно обезпокоена от предвиденото във всички обявления значително увеличение на цените на водата“, написа доц. Ковачева.

В становището си тя акцентира, че процентното увеличение на комплексната цена на ВиК услугата за 2022 г. спрямо сега действащата варира от 80% (за „ВиК-Сливен“ ООД) до 4% (за „ВиК“ ЕООД гр. Хасково), а за 2026 г. – от 127% (за област Сливен) до 11% (за област Ловеч).

„Искам да подчертая, че в институцията на омбудсмана продължават да постъпват десетки жалби от цялата страна за вода, която не отговаря на законовите изискванията за качество (със завишена алфа активност, съдържание на манган, мътна, с плаващи частици и т.н.), която се заплаща обаче като за питейна и ежегодно цената й необосновано нараства", посочва омбудсманът.

Диана Ковачева обръща внимание на факта, че през годините проблемите не се решават, а гражданите с основание протестират, за да им се обърне внимание, като тяхното основно искане е да получават качествена ВиК услуга на разумна цена.

В заключение доц. Диана Ковачева настоява в условията на публичност и прозрачност КЕВР да защити интересите на потребители и цените на ВиК услугите да не се превърнат във фактор, задълбочаващ бедността и социалното изключване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски Лукойл ще приеме квалификациите за Шампионската лига в "Арена Армеец"
Левски Лукойл ще приеме квалификациите за Шампионската лига в "Арена Армеец"
Бойко Борисов се ваксинира на живо във Фейсбук
Бойко Борисов се ваксинира на живо във Фейсбук