НОВИНИ

Онази шегаджийка - съдбата

Какво би могло да свърже ЦСКА, Peaky Blinders, Принцът на Уелс, едно 40-годишно чакане и Том Ханкс в една история?

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
17:28, 03.10.2024
Чете се за: 07:42 мин.
Спорт
Джон Дуран, Лука Дин
Снимка:
Слушай новината

Възможно ли в една история да се преплетат ЦСКА, Peaky Blinders, Принцът на Уелс, едно 40-годишно чакане и Том Ханкс? Само гледайте!

Бирмингам не е най-атрактивната дестинация на света, гарантирам ви го. Прекарал съм някога години на Острова и не искам да обиждам английската архитектура, климат, забележителности или курорти, но като цяло страната може да се гордее с доста други приноси към световната история, спорт, завоевания или политически фигури, но не и с туризъм. Да, Лондон е задължителен за всеки - да го види, да опита да разбере как тече животът там, да зърне БигБен, Темза и Бъкингамския дворец, за един от чийто обитатели ще поговорим след малко. Но в останалите градове обикновено не е особено интересно за претенциозния турист. Та да се върнем в Бирмингам, който в последните години нашумя за по-незапознатите люде покрай сериала Peaky Blinders и впечатляващата роля на Килиан Мърфи. Единият от отборите в града - Астън Вила - е същинска емблема на английския футбол. Все пак говорим за тим, който е печелил КЕШ/Шампионската лига, та било то и през 1982 година благодарение на Питър Уит. Тим, който е седемкратен шампион и седемкратен победител в най-старото футболно състезание в света - Купата на Футболната Асоциация. И понеже играта ни предлага какви ли не съвпадения и любопитни истории - нека ви предложа следната:

През април месец 1982 година в София пристига могъщият Байерн Мюнхен. Причината е немислима към днешна дата - полуфинал в турнира за Купата на Европейските Шампиони срещу ЦСКА. На националния стадион има над 70 хиляди души. Песните на "червената" агитка и до днес пазят спомена за случилото се до 18-ата минута - 3:0 за ЦСКА. Мачът завършва с победа за българския представител - 4:3, а в ответния двубой Байерн все пак не позволява да бъде елиминиран и подложен на огромно унижение и се класира за големия финал след 4:0.

На въпросния голям финал го очаква Астън Вила, който вероятно тайничко се е надявал, че "армейците" ще задържат преднината си от първата среща. Едва ли обаче осъзнават какв о точно ги очаква. На 26 май 1982 година в Ротердам бирмингамци изживяват най-великата вечер в историята си. Гол на Питър Уит в средата на второто полувреме си остава единствен в срещата и Байерн е повален, а Вила печели трофея, към който всеки клуб на Стария континент се стреми, а огромната част от тях дори не могат и да мечтаят за купата, наречена днес жаргонно "Ушатата".

26 дни по-късно на бял свят се появява Уилям.

42 години по-късно - на 2 октомври 2024 година - Байерн Мюнхен гостува в Бирмингам. Астън Вила не беше играл в този турнир от 1983 година и за публиката в града логично вечерта не беше просто по-особена. Тя беше специална. И онази шегаджийка - съдбата - избра да изпрати за първото домакинство в Шампионската лига на Вила точно баварския гранд. Резултатът? Иска ли питане - 1:0! С гол през второто полувреме.

За удоволствие на присъстващия на трибуните Принц Уилям, който след двубоя през сълзи призна, че е "загубил гласа си и не може да повярва". Принцът на Уелс дори разговаря с треньора на победителите - Унай Емери, а испанецът сподели, че просто иска да се наслади на случващото се. Ако се чудите защо и как Уилям подкрепя точно бирмингамци - членът на кралското семейство разказва, че следи изявите на тима от ученическите си години, което прави тази романтична футболна история дори по-учудваща. Синът на Чарлс и покойната Даяна посещава школо в Беркшър, което е достатъчно далеч от Бирмингам, но е твърдо решен да се различава от тълпата и съучениците си, които масово симпатизират на Манчестър Юнайтед или Челси.

"Исках да подкрепям отбор, който наглед е по-средняшки и който ще ми осигури повече емоционални сривове и възходи", признава Уилям пред ББС преди години.

Преди две години, когато желаният възход все още не беше в разцвета си, Уилям посещава отбора по време на тренировките. За ролята му във футбола вече се знае доста - той връчи трофея на Ман Юнайтед през тази година на Уембли след финала за ФА, беше на трибуните и на финала на европейското първенство, когато Англия отстъпи на Испания. Но тези ангажименти са официални. Съвсем друго си е да отидеш до Бирмингам и да видиш как Астън Вила побеждава Байерн Мюнхен. След 42 години. История, идваща от Холивуд. Откъдето понякога наистина пристига един от другите най-известни привърженици на отбора - Том Ханкс. Ще кажете - ама как така актьорът подкрепя футболен отбор от провинциална Англия?! Е - тук причината не е, защото Ханкс е искал да се различава от съучениците си като дете.

През 2015 година великият представител на седмото изкуство гостува в Шоуто на Греъм Нортън, където признава, че при една от първите си визити на Острова, се загледал във футболните резултати, които вървяли по телевизията. Някои от наименованията му се сторили много странни, дори комични. Но най-много го впечатлило името "Астън Вила".

"Ех, как само красиво звучи! Астън Вила. Ще отида там и ще си пия пина коладата, ще прекарам там две седмици.", разказва през смях Ханкс.

По-късно разбира каква всъщност е истината и макар Бирмингам да не е атрактивен курорт, както вече разбрахме, се оказва достатъчно примамлив град за Том Ханкс, който намира време да посещава мачове на отбора, макар да не е чак толкова запален по футбола.

Колкото е Питър Уит. Който снощи с усмивка наблюдаваше как 42 години по-късно Вила печели срещу гранда от Мюнхен с 1:0. И за него нямаше особено значение, че този път не той вкара гола. Казах ви - история, достойна за Холивуд.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мръсни пари и култура: Общи работници, бармани и строители участват в схемата за милиони (ОБЗОР)
Мръсни пари и култура: Общи работници, бармани и строители участват в схемата за милиони (ОБЗОР)