НОВИНИ

Онлайн платформа помага за намиране на работа на хората с увреждания

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
20:43, 06.11.2022
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Онлайн платформа дава нови възможности за намиране на работа на хората с увреждания у нас. Мисията на rabotosposobni.bg е да свързва работодатели и търсещи работа в цялата страна, като в платформата обяви вече са публикували над 1300 работодатели.

"Здравейте! Казвам се Теодора Пенкова от rabotosposobni.bg. Удобно ли е за минута?"

Така започва всеки работен ден на 38-годишната Теодора. Тя е дипломиран етнолог с магистратура по международни отношения, майка на 5-годишната Мадлен, и е напълно незряща.

"12 години си търсих работа, за съжаление без успех и миналата година реших да се регистрирам в платформата. Откъдето всъщност ме намериха и започнах тук на 30 септември", каза Теодора Пенкова, специалист "Маркетинг и реклама" в rabotosposobni.bg.

И така към днешна дата Теодора е специалист "маркетинг и реклама" в платформата rabotosposobni.bg, която свързва работодатели и хора с увреждания.

"Нашата концепция е не само да предложим възможности за старт на кариерата, но да предложим и кариерно развитие. Тоест да стигнем до хората, които реално работят, да разберат чрез нас че има работодатели, които предлагат по-добри условия на труд, по-добро заплащане", обясни Пламен Проданов, управител на платформата rabotosposobni.bg.

Платформата е класическа онлайн трудова борса с тази разлика, че е адаптирана и за хора с увреждания. В нея има обяви от цялата страна. Всеки търсещ работа може да си направи профил, в който да опише своите специфични умения. Обявите, за които може да се кандидатства, са от всички стопански сфери, а докато говорим с един от създателите ѝ, се регистрира и 1370-ия работодател. Въпреки интереса обаче, все още работодателите имат задръжки.

"Доста значим повод за техните задръжки това е защитата на тези хора от уволнение. Веднъж назначени, има една сложна процедура. Аз в една среща в социалното министерство казах, че ако не се помисли в тази посока, ще сложим на първа страница на сайта следното мото: "Защитата от уволнение пречи за назначението", каза Пламен Проданов.

Затова кауза за екипа на rabotosposobni.bg са и промени в българското законодателство, които ще позволят търсещите си работа хора с увреждания да бъдат третирани наравно с останалите на пазара на труда. А те има какво да дадат, потвърждават и от една от първите фирми, регистрирала се в платформата малко след създаването ѝ. В производството ѝ и към момента работят хора с увреждания.

"По-различно е, когато трябва да се мине определен процес, малко повече вътрешна комуникация, да съобразиш къде може, с кой ръководител би могло да се получи, в кой екип би било добре този човек да започне", каза Силвия Таниелян, мениджър човешки ресурси на компания за биопродукти.

И въпреки че процесът е по-различен, си заслужава, казва Силвия, защото "когато човек си попадне на точно място, той дава много, много повече!"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руне сломи Джокович за първа титла от турнира Мастърс 1000 в кариерата си
Руне сломи Джокович за първа титла от турнира Мастърс 1000 в кариерата си
От нашия пратеник в Аризона преди междинните избори: Демокрацията - залогът във вота?
От нашия пратеник в Аризона преди междинните избори: Демокрацията - залогът във вота?