НОВИНИ

От нашия пратеник в Аризона преди междинните избори: Демокрацията - залогът във вота?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:25, 06.11.2022
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Два дни остават до междинните избори в Съединените щати. Вотът е ключов, защото ще определи не само състава на Камарата на представителите и на Сената, но и ще покаже какви са нагласите в средата на мандата на Джо Байдън. При този висок залог, очаквано в страната има силно разделение, не липсва и напрежение между представители на двете основни партии. Съобщава се дори за опити за сплашване на избиратели.

Улиците на Финикс са привидно спокойни. В ход е планиран голям ремонт в централната част, близо до административните сгради на окръг Марикопа. Тук живеят над 4 млн. и 200 хиляди души, като повече от половината вече са се регистрирали за гласуване. А това може да стане по няколко начина - по пощата, в специално обособени за целта места, където има поставени урни, или в деня на самия вот.

Изборните законодателства са "щатски чудовища" - думите са Стивън Ричър, административен директор на окръга, републиканец. Казва, че са напълно готови за 8 ноември и, че няма съмнения в нито изборния процес, нито в отчитането на резултатите. Не споделя мнението на част от съпартийците си, че президентският вот през 2020 година е "откраднат".

"Изборите през 2020 година бяха най-внимателно анализираните в световната история. Имаше тестове, проверки, одити, съдебни разследвания. И след всичко това не беше открито нищо съществено. Дори когато хора от най-близкото обкръжение на Тръмп го търсиха... Мисля, че трябва да си върнем доверието в нашата избирателна система", казва Стивън Ричър, Републиканска партия.

Признава, че сигналите за сплашване на избиратели са зачестили, но въпреки това смята, че избирателната активност в щата Аризона ще бъде около 65 процента, при средна стойност за САЩ за междинни избори 61 на сто. Освен икономиката, която е водеща за американския избирател, тук се вълнуват от образованието и от опазването на демокрацията. Пати О'Нийл е от Демократическата партия, зам.-председател на комисия, която отговаря за изборите.

"Налага се да се справяме и с онези, които отричат изборите. А това изстъргва демокрацията ни - притеснително е. По-плашещо е, че на нашите срещи, протести и т.н. идват въоръжени хора - не виждам смисъл на едно напълно мирно място това да се случва. Но през последните години това е нещото, което се промени", казва Пати О'Нийл, Демократическа партия.

Демократите са оптимисти - смятат, че ситуацията не е чак толкова лоша и че имат шанс за добри резултати. И Фатима смята, която отива да пусне гласа си, смята, че страната ѝ ще се справи с икономическата криза. Тревожи я друго.

"Но да изгубим възможността страната ни да се развива - това трудно ще се върне. За мен това е по-важно от цени, инфлация и т.н. Важно е как живея", казва Фатима.

Разделението никога не е било по-голямо, тук - в бастиона на демокрацията, да говорим за изборни измами и за хора, които се страхуват да гласуват, е нещо неприемливо, казват представителите и на двете партии. Но дали ще намерят общия език, за да спрат тази тенденция ще стане ясно след 8 ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Онлайн платформа помага за намиране на работа на хората с увреждания
Онлайн платформа помага за намиране на работа на хората с увреждания
Ливърпул спря Тотнъм към третото място във Висшата лига
Ливърпул спря Тотнъм към третото място във Висшата лига