НОВИНИ

Украинците, които живеят в хотели в Русе, са с неясна съдба

bnt avatar logo
от БНТ
17:27, 06.11.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Украинските граждани, които живеят в хотели в Русе, са с неизвестна съдба. Те, както и хотелиерите, са в неведение къде и при какви условия ще бъдат настанени след 15 ноември. Повечето са възрастни хора и имат здравословни проблеми.

76-годишната Светлана пристигнала в Русе на 25 март и била настанена в друг русенски хотел до 31 май. След края на програмата, дошла в тази къща за гости. По същата причина от Китен тук се озовала и нейната съгражданка Ирина. И двете са пенсионерки. Казват, че имат нужда от лекарски грижи и наблюдение. Светлана е с артроза, а Ирина е прекарала тежък ковид. Мислят непрекъснато какво ще се случи с тях след 15 ноември.

"Не знаем къде ще отидем, ние сме болни, а наблизо има поликлиника. Вече имаме и семеен лекар, мен ме изпраща при специалисти, от които имам нужда", казва Светлана.

"Много се тревожим. Притесняваме се каква ще е базата, ще е топло ли през зимата, каква ще е храната, защото аз трябва да спазвам диета. Тук идеално ме устройва, защото има кухня и можем да си готвим сами", казва Ирина.

В хотела със сигурност ще остане една от украинките, тъй като още през април управителят на хотела Веселка Василева я е назначила на работа като камериерка. На другите обаче няма как да помогне.

"Нищо не зависи от мен, нито от някой от нас, хотелиерите, ние изпълняваме това, което ни се дава като възможност да ги настаняваме", каза Веселка Василева – хотелиер.

Василева и други нейни колеги все още чакат да им се изплатят пари от програмата за нощувка и хранене на украинските бежанци.

"За последните два месеца това, което съм подала като справка за настанените лица през септември и октомври все още не съм получила, но за сметка на това пък от предишните месеци имам една малка сума, която е в повече, така че очаквам изравняване", каза още Веселка Василева.

В Русенска област временна закрила са поискали 950 украинци, но след 31 май малка част от тях са останали да живеят в хотели.

Репортер: Венета Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Росенов бе избран за най-техничен боксьор на международен турнир в Прищина
Радослав Росенов бе избран за най-техничен боксьор на международен турнир в Прищина
ЦСКА спечели драматично последния си мач от ЕМБЛ U16
ЦСКА спечели драматично последния си мач от ЕМБЛ U16