НОВИНИ

Теменужка Петкова и Радослав Рибарски: Няма проблем АЕЦ "Козлодуй" да работи с неруско ядрено гориво

Николай Минков
от Николай Минков
14:41, 06.11.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Тази седмица Комисията по енергетика прие решение АЕЦ "Козлодуй" да премине към алтернативно ядрено гориво. Темата пред "Бизнес.БГ" коментираха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната".

Това трябва да се случи до 2024 г., след като мине лицензирането на новия вид гориво, обясни Рибарски.

"Това зависи от подаването на технически отчети от АЕЦ "Козлодуй" към Агенцията за ядрено регулиране. Последните отчети, по думите на Агенцията, трябва да бъдат предадени през април 2024 година", посочи той.

Това е изключително важен процес за българската енергетика, който води началото си от 2018 година, добави Теменужка Петкова.

"Тогава беше подписан договор между "Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй". Този договор съдържа ангажиментите на двете страни да изготвят технико-икономически анализ по отношение внедряване на горивото. Процесът беше финализиран с нов договор от 2019 г. - двете страни се договориха, че ще бъде изготвен анализ, който ще даде възможност за внедряване и лицензиране на ядреното гориво. В момента сме на този етап", обясни тя.

На въпрос има ли опасност АЕЦ "Козлодуй" да остане без ядрено гориво, ако процедурата се забави, Радослав Рибарски отговори:

"Правителството "Петков" беше първото, което взе решение на Министерски съвет този процес да бъде ускорен. Частта за ядреното гориво не става от днес за утре и именно целта на решението е да се направи всичко това да завърши в срок. Към момента няма опасения ядрената централа да остане без гориво. Има действащ договор за доставка и дори в сегашната ситуация той се изпълнява регулярно".

Той увери, че няма проблем АЕЦ "Козлодуй" да работи с неруско гориво. Хората трябва да бъдат спокойни, че ядреното гориво за Шести блок е осигурено за години напред, добави Теменужка Петкова.

Какво още казаха двамата вижте във видеото

Гледайте повече от "Бизнес.БГ"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ахмед Ахмедов осигури минимален успех за Славия в домакинството на Черно море
Ахмед Ахмедов осигури минимален успех за Славия в домакинството на Черно море
Детелин Баялцалиев: Във ВАР стаята трябва да има по-опитни съдии
Детелин Баялцалиев: Във ВАР стаята трябва да има по-опитни съдии