НОВИНИ

Румен Радев пред Матиас Корман: За България членството в ОИСР е стратегически приоритет

bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 06.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

България, която е председател на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) през настоящата година, е домакин днес и утре на Срещата на министрите на външните работи на държавите-членки на организацията. Сред официалните гости на събитието са генералните секретари на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман, на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество – Лазар Комънеску, регионалният директор за Европа на Световната здравна организация - д-р Ханс Клуге, както и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, Адриатическо-йонийската инициатива и др.

Президентът Румен Радев разговаря с Матиас Корман - генерален секретар на ОИСР в президенството на "Дондуков" 2, след което двамата дадоха изявления за медиите.

"За България членството в ОИСР е стратегически приоритет, в който има консенсус и пълна приемственост между институциите. България активно сътрудничи с организацията, участва в различни инициативи и това е ясно доказателство, че ние споделяме ценностите и принципите, около които се гради общността на държавите на организацията. Не само това - ние имаме амбицията и готовността, допринасяме за намирането на решения по важни теми от глобалния дневен ред", заяви Румен Радев, президент на Република България.

"ОИСР има дълга дълга, позитивна и конструктивна връзка и отношения с България, която работи от няколко години за приравняване към стандартите на организацията и продължава да увеличава своето участие в органите на ОИСР, което високо оценяваме. В момента сме в процес на преместване и преминаване в следващо равнище, надявайки се, че България ще се присъедини като пълноправен член на организацията", заяви Матиас Корман - генерален секретар на ОИСР.

По-късно министърът на външните работи Николай Милков награди генералния секретар на ОИСР Матиас Корман с почетния знак "Златна лаврова клонка" на МВнР. Отличието е за изключителния принос на Корман за задълбочаване на сътрудничеството между България и ОИСР и активната и последователна позиция в подкрепа на разширяването нa организацията.

Срещата на външните министри започва с официална вечеря, давана от действащия председател на организацията и министър на външните работи на България Николай Милков в Националния исторически музей.

Утре в резиденция "Бояна" външните министри ще открият срещата с дискусия на тема "Регионът на ЦЕИ - обединен в подкрепата си за Украйна и в усилията си да се справи с последствията от войната". Целта на дискусията е да се обсъдят широките последици от военната инвазия на Русия в Украйна върху региона и възможностите за засилване на регионалното сътрудничество в подкрепа на Украйна.

Предвижда се срещата да приключи с приемане на съвместна декларация на министрите на външните работи. Ще се състои и символично предаване на председателството от министър Николай Милков на следващия ротационен председател на Инициативата – Република Молдова.

Съпътстващо събитие на министерската среща е Икономическият форум, на който ще бъдат обменени добри практики и възможности за по-тясна свързаност и засилено регионално сътрудничество.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски повежда на два пъти, но не успя да победи Спартак във Варна
Левски повежда на два пъти, но не успя да победи Спартак във Варна
Бурята Ева връхлетя Гърция: Властите препоръчват пътувания само при крайна необходимост
Бурята Ева връхлетя Гърция: Властите препоръчват пътувания само при крайна необходимост