НОВИНИ

ООН назначи българка да наблюдава спазването на правата на човека в Русия

оон обвини русия военни престъпления украйна
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:43, 05.04.2023
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Съветът на ООН по правата на човека назначи българската специалистка по правата на човека Мариана Кацарова да наблюдава ситуацията в Русия. През септември Съветът реши, че е необходимо да се назначи специален докладчик за Русия поради засилването на репресиите в страната.

Текстът беше приет с 28 гласа "за", 17 гласа "въздържал се". Две държави гласуваха "против" - Китай и Еритрея.

Според Киев до края на февруари в Русия са били депортирани 16221 деца, но Комисията на ООН не успя да провери тези данни.

Специално: Изчезналите деца на Украйна

Съветът на ООН по правата на човека поиска от Русия да позволи на международни организации да посещават украински деца и други цивилни, "които са били насилствено депортирани" към контролираните от Москва територии, съобщи Франс прес.

В приетата снощи резолюция се отправя призив към Москва да "прекрати незаконното насилствено прехвърляне и депортиране на цивилни и други защитени лица в рамките на Украйна или в Руската федерация, по-специално на деца, включително тези намиращи се в институции, непридружени и разделени деца".

Освен това резолюцията призовава Русия да предостави на представителите и сътрудниците на международните хуманитарни организации и организациите за защита на правата на човека "безпрепятствен, незабавен, траен и безопасен достъп, да предостави надеждна и пълна информация за броя и местонахождението на тези цивилни лица, както и да им осигури достойно отношение и безопасно завръщане". Москва е призована и да предостави "безпрепятствен, незабавен и устойчив" достъп до всички военнопленници и други "незаконно задържани" лица.

"Мащабът и бруталността на руските зверства в Украйна просто надхвърлят човешкото разбиране. Най-ужасяващото от тях е насилственото прехвърляне (...) на деца в Русия за рехабилитация и осиновяване", заяви пред Съвета украинската представителка Евгения Филипенко.

Текстът също така удължава с една година мандата на Комисията на ООН за разследване на нарушенията на правата на човека, извършени в Украйна от началото на руското нашествие на 24 февруари 2022 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национална кръводарителска кампания ще се проведе на Цветница
Национална кръводарителска кампания ще се проведе на Цветница
Александър Чеферин бе преизбран за президент на УЕФА
Александър Чеферин бе преизбран за президент на УЕФА