НОВИНИ

Опасен участък - над 400 шофьори са глобени в отсечка, в която трябва да карат с 10 км/ч

bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 13.02.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Опасно ниско ограничение на скоростта на пътя от 10 км/ч възмути зрители на БНТ. То е наложено в края на прохода "Хаинбоаз" край Килифарево. Само за месец над 400 шофьори са карали с повече от 10 км/час, заради което ще получат електронен фиш за превишена скорост.

Според тях това ограничение създава предпоставки за инциденти. От полицията изградили контролно-пропускателен пункт в района на град Килифарево заради зачестилите случаи на задържани автомобили с нелегални мигранти в района.

Скоростта в участъка е ограничена до 10 км/ч. Пътните полицаи често поставяли камера за скорост точно в този участък, а глобените са стотици.

Според автомобилния експерт Калин Стефанов това ограничение създава сериозна предпоставка за инциденти.

"Защото както всички сме виждали тежкотоварните автомобили карат в колона, а ако водачът на колоната е разсеян и не го види този знак за 10 км/ч, в последния момент набие рязко спирачки, може да стане много сериозна верижна катастрофа. За мен това е прекалено ниско ограничение, ако искат да следят скоростта трябва да сложат ограничение 30, иначе автомобилите трябва да карат на първа скорост, без газ", заяви автомобилният експерт Калин Стефанов.

От изграждането на КПП-то на това място са станали 4 катастрофи. От "Пътна полиция" обясниха, че именно за да бъдат избегнати инциденти в последния месец камерата за скорост била поставяна често тук.

"С цел запазване на здравето на служителите, които работят там, на участниците в движението, както и на проверяващите, е поставено техническото средство за установяване на нарушители с превишена скорост на това място", допълни инспектор Георги Василев от "Пътна полиция" Велико Търново.

Автомобилните експерти съветват, докато действа тази организация на движение по прохода "Хаинбоаз", да бъдат поставени знаци, които по-рано да указват на шофьорите, че трябва да намалят скоростта и да преминат оттам с повишено внимание.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Курортът Албена очаква силен летен сезон
Курортът Албена очаква силен летен сезон
Протести в Европа: Сълзотворен газ и арестувани в Париж, сблъсъци и в Цюрих
Протести в Европа: Сълзотворен газ и арестувани в Париж, сблъсъци и в Цюрих