НОВИНИ

Опасения за война: Евентуален удар на Иран срещу Израел ще предизвика отговор

САЩ призоваха гражданите си да напуснат Ливан с "всеки наличен билет"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:04, 04.08.2024
Чете се за: 04:42 мин.
По света
Слушай новината

Нарастват опасенията от мащабен конфликт в Близкия изток. САЩ призоваха гражданите си да напуснат Ливан с "всеки наличен билет". Подобни послания изпратиха още Великобритания, Швеция, Франция, Италия, Канада и Йордания. Причината е очакваният "суров" отговор, обявен от Иран, след убийството в сряда на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран. Израел не коментира случая. Часове по-рано в Бейрут беше ликвидиран лидерът на Хизбула Фуад Шукр. Всеки ответен удар на Иран и Хизбула ще доведе до сериозен израелски отговор.

Съединените щати и техни западни съюзници полагат сериозни усилия за деескалация на напрежението в Близкия изток. Нараства броят на отменените полети в Ливан, цените на някои самолетни билети се увеличиха значително, но засега няма признаци за паника.

"Пътувам за Франция. Тръгвам преди предвидената дата, защото имам работа там, а няма полети. Моят полет беше отменен и бях принудена да взема друг, за да мога да се върна на работа във Франция", каза Жоел Сфеир - пасажерка.

"Бях в Сирия, но ситуацията се усложни. Полетът ми беше за вдругиден, но беше отменен. Затова реших да пътувам днес, надявам се да успея", споделя друга пасажерка.

Посолството на Вашингтон в Бейрут предупреди, че американците, предпочели да останат в Ливан, трябва да се подготвят за действия при извънредни обстоятелства и да намерят убежище за продължителен период от време.

Убийството на Исмаил Хания в Техеран усложнява допълнително преговорите за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложниците на Хамас. Евентуален пробив е основната надежда за деескалация по границата между Израел и Ливан.

"Полагаме върховни усилия всеки ден за връщане на всички заложници. Подчертавам на всички, без изключение - живи или мъртви. Затова инструктирах нашата делегация да замине за Кайро за продължаване на преговорите", подчерта Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

По-рано премиерът Нетаняху предупреди нацията, че предстоят трудни дни, но увери, че страната е подготвена за всички сценарии.

В ранните часове на деня Хизбула изстреля десетки ракети срещу град Бейт Хилел в северен Израел. Задействала се е противовъздушната система "Железен купол", за жертви не се съобщава. Израелската армия отговори с удари в Южен Ливан.

Двама души са били убити с хладно оръжие в израелския град Холон, нападателят е бил "неутрализиран".

Пентагонът разполага допълнителен брой военни кораби и самолети в района за защита на Израел от удари на Иран и неговите съюзници. Този подход беше приложен и през април, когато Иран изстреля повече от 300 ракети и дронове срещу Израел в отговор на обстрел на дипломатическата мисия на Техеран в Сирия. Сега се очаква подобно развитие.

"Вижте, щом Върховният лидер на Иран казва, че ще отмъсти, трябва да се отнасяме сериозно. Не знам какво ще направят, нито кога, но трябва да сме абсолютно подготвени. Да имаме средства да помогнем на Израел да се защити и честно казано, да защитим нашия собствен народ, нашите обекти и нашата национална сигурност", заяви адмирал Джон Кърби - Съвет за национална сигурност на САЩ.

Великобритания изпраща допълнителен брой военни, консулски персонал и гранични полицаи в помощ на евентуална евакуация. В района са вече два кораба на Кралския флот, в готовност са и транспортни хеликоптери. Преди почивните дни говорител на иранската телевизия предупреди, че "светът ще стане свидетел на изключителни събития".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вълна от реакции след загубата на боксьорката Светлана Каменова от противничка с неизяснен пол
Вълна от реакции след загубата на боксьорката Светлана Каменова от противничка с неизяснен пол
Александър Лазаров за Джокович: Мисля, че ще бъде запомнен този резултат много дълго, дълго време
Александър Лазаров за Джокович: Мисля, че ще бъде запомнен този резултат много дълго, дълго време