НОВИНИ

Опашки за ваксини в Италия заради новите противоепидемични мерки

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:33, 09.01.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

В Италия се извиха дълги опашки за ваксинация преди затягането на правилата за неваксинирани срещу коронавируса в страната.

От утре повечето обществени места ще бъдат достъпни само за ваксинирани или преболедували COVID-19. А в белгийската столица Брюксел недоволни срещу мерките заради пандемията отново излязоха на протест.

Ваксината от утре става условие за влизане в заведения, ползване на ски лифтове и обществения транспорт в Италия. През последните седмици страната регистрира ръст на заразените и хоспитализираните. На 5 януари въведе задължителна ваксинация за хората над 50 години и стана една от малкото в Европа, прибегнали до тази мярка.

"Ще си поставя трета доза, на първо място заради моето здраве, но и заради чувство на отговорност към обществото, моето семейство и околните. Вярвам, че това е единственият начин да запазим икономиката и страната ни, коментира" Росария Фери - жителка на Неапол.

От началото на пандемията през февруари 2020 г. коронавирусът взе 138 000 жертви в Италия. Така страната се нареди на второ място по смъртност в Европа след Великобритания. Правителството на Марио Драги въведе задължителна ваксинация за учители и здравни работници.

От октомври миналата година достъпът до всяко работно място в Италия стана възможен само с ваксинационен сертификат или отрицателен тест. Около 74 на сто от жителите на страната са с две дози ваксина, 6 процента са с една инжекция, а над една трета от населението е и с бустерна доза.

Междувременно хиляди в Брюксел отново издигнаха лозунга "Не на ваксинационната диктатура". Недоволство беше изразено и от решението за имунизация на деца от 5 до 11 години.

"Не е правилно правителството да решава вместо нас. Това вече не е демокрация", заяви Сесил Мино.

Министърът на здравеопазването Франк Вандербрук днес поиска спешен дебат във федералния парламент за въвеждане на задължителна ваксинация или ваксинационен пропуск като във Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус обърна Рома в голов спектакъл на "Олимпико"
Ювентус обърна Рома в голов спектакъл на "Олимпико"
Академик (Пловдив) обърна Шумен в последните секунди
Академик (Пловдив) обърна Шумен в последните секунди