НОВИНИ

Опасни жеги в Гърция: Термометрите скочиха до 47 градуса

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:00, 31.07.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

47 градуса по Целзий в Атина днес. Гърция е в период на екстремни температури от няколко дни - очаква се в средата на седмицата да бъде най-горещо.

Властите задействаха план за извънредни ситуации, освен това на атиняни се предлага да плажуват безплатно, а работещите да почиват между 12.00 и 16.00 часа в най-топлите дни. Предупреждения има и към туристите.

Според синоптиците това е най-горещият период от 40 години.

"Тази гореща вълна се определя като опасна, защото ще продължи много дълго", заяви Теодорос Колидас, метеорологична служба на Гърция.

В идните дни температурите в страната ще надвишат 44 градуса. Местни хора и туристи търсят спасение от жегата в морето и няколко дни плажовете ще са безплатни.

В същото време има предупреждения за риска от излагане на слънце. Гражданска защита оповестява мерки за поведение в извънредната ситуация.

"Умоляваме гражданите да използват грижливо водата и електричеството. Трябва да покажем отговорност, за да няма спиране на тока", допълни Михалис Хризохоидис, министър за гражданска защита.

Работодателите са длъжни да осигуряват подходяща температура на работното място. Министерството на труда организира проверки и при нарушения се налагат глоби.

Много фирми с дейност на открито в тези дни освобождават хората си от работа. Гърците са свикнали на горещини, но екстремните температури карат мнозина да се замислят.

Движението на камиони в обедните часове се ограничава. Поради опасност от пожари, паленето на огън сред природата е строго забранено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български изобретения и техните създатели "оживяват" по чиновете в класна стая
Български изобретения и техните създатели "оживяват" по чиновете в класна стая
Скулптури от пясък: Работилница за деца в Бургас
Скулптури от пясък: Работилница за деца в Бургас