НОВИНИ

Опит за измама: Масово предлагат бързо гражданство или документ за постоянно пребиваване на бесарабски българи

bnt avatar logo
от БНТ
08:04, 16.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

За опит за измама на украинци с български корени алармира в "Денят започва" Райна Манджукова - председател на Център на бесарабските българи у нас.

По думите ѝ са се активизирали хора, които масово предлагат на бесарабски българи бързо издаване на българско гражданство или документ за постоянно пребиваване. Манджукова напомни, че за пребиваване в България е достатъчно да имат само статут на бежанец.

Бих искала да предпазя нашите сънародници. За съжаление напоследък се активираха всякакви "добронамерени" хора, които предлагат на българите по произход - бесарабски и т.н., много бързо да им направят постоянно пребиваване и други и българско гражданство. Искам да кажа, надявам се да ме чуят повече от нашите сънародници, които вече са тук и са с български произход, моля ви - не се доверявайте на такива предложения. И в двете процедури се изискват документи, които трябва да бъдат издадени в Украйна. Сами разбирате, че в момента няма как Украйна да ви издаде нито свидетелство за съдимост, нито медицинско свидетелство, обясни Манджукова.

Лично аз и нашата организация сме в контакт с държавните институции и разбираме, че това е безпрецедентна криза. Това не са сирийци, които идват на талази, без документи. Никой не е очаквал, че в 21 век ще има бежанци от цивилизована държава, допълни Манджукова.

В петък имахме среща с щаба, координиран от вицепремиера Калина Константинова, и за пръв път ни казаха - имаме нужда от вас и ние започнахме да работим, разпределихме се по групи.

Единният информационен портал „България за Украйна“ вече е достъпен за бежанците у нас

Бежанците, които вече са тук - те питат, задават въпроси, допълни Манджукова.

Не мога да оправдая примерно една дирекция "Полиция", в която районните управления не знаят, че има задължителна регистрация на бежанци, масово се оплакват хора, че от районното ги изпращат в "Миграция"... бежанци. Не е трудно да се пусне едно писмо до Районните управления, коментира Манджукова.

Тя сподели, че нейната организация настанява бежанци в домакинства, при хора, които са готови да отворят вратите на домовете си. За разлика от хотелиерите, никой от тези хора не е задал въпроса дали ще получи някаква държавна компенсация и каква.

Вижте целия разговор с Райна Манджукова във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ осъдиха Путин като военнопрестъпник
САЩ осъдиха Путин като военнопрестъпник
Хотелиери, подслонили бежанци, очакват държавната помощ от 1 април
Хотелиери, подслонили бежанци, очакват държавната помощ от 1 април