НОВИНИ

Оправдано ли е покачването на цената на горивата у нас?

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 24.03.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на годината цената на най-масовия бензин А-95 се вдигна малко под 13%, а дизеловото гориво с около 13,6%. Причините са изцяло външни. Няма нито една причина, която е свързана с българския пазар и причините са доста разбираеми, обясни в "Денят започва" Андрей Делчев - изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация. Неговата прогноза е, че по-скоро цената на горивата ще се задържи или леко ще падне надолу.

"В началото на март ОПЕК задържа ограниченията върху квотите за производство, с което налага дефицит на пазара. Това е основната идея - да има по-ниско предлагане спрямо търсенето, което да доведе до увеличение на цените. Пазарът веднага реагира с няколко процента нагоре. Освен това в началото на февруари пазарите очакваха, че след втората вълна на ковид пандемията ще има съживяване, т.е. имаше надежда, която също тласна цените нагоре", каза още Делчев.

Друга причина, която по-малко се коментира, но тя е глобална - финансовите пазари са изключително ликвидни - банките не дават лихви. Това тласка инвеститорите да търсят други пазари да инвестират парите си и да получават печалба за своите пари. Тези пазари са пазарите на метали, фючърсите на суров петрол и т.н., допълни още Делчев.

"Спекулантите, инвеститорите също се насочиха към тези пазари. Вляха пари в тези пазари и вдигнаха цената", обясни Делчев.

Някои от авторитетните анализатори предвиждат повишаване на цената на суровия петрол. В момента тя е около 62 - 63 долара за сорт Брент за барел. Някои предвиждат да достигна 70 - 80 долара, коментира Делчев.

Неговата прогноза е, че по-скоро цената ще се задържи или леко ще падне надолу. Данните от последните един-два дена са, че цените вървят по-скоро надолу.

Повишаването на цената на горивата не е спекулация, твърди Делчев.

"България в сравнение с другите страни в ЕС е с най-ниска цена на дизеловото гориво и на бензин А-95 както с данъци и такси, така и като нетна цена без ДДС и акциз".

Българският пазар много адекватно следва това, което се случва на международните пазари, но с оглед на стандартите в страната те са най-ниски, обясни още Делчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят запова"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Думи от колеги и приятели за Татяна Лолова: Жена - слънце, чудовище на сцената, идол
Думи от колеги и приятели за Татяна Лолова: Жена - слънце, чудовище на сцената, идол
4 дежурни градини в Пловдив приемат деца на медици на първа линия
4 дежурни градини в Пловдив приемат деца на медици на първа линия