Оправдано ли е покачването на цената на горивата у нас?

от БНТ
08:34, 24.03.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на годината цената на най-масовия бензин А-95 се вдигна малко под 13%, а дизеловото гориво с около 13,6%. Причините са изцяло външни. Няма нито една причина, която е свързана с българския пазар и причините са доста разбираеми, обясни в "Денят започва" Андрей Делчев - изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация. Неговата прогноза е, че по-скоро цената на горивата ще се задържи или леко ще падне надолу.

"В началото на март ОПЕК задържа ограниченията върху квотите за производство, с което налага дефицит на пазара. Това е основната идея - да има по-ниско предлагане спрямо търсенето, което да доведе до увеличение на цените. Пазарът веднага реагира с няколко процента нагоре. Освен това в началото на февруари пазарите очакваха, че след втората вълна на ковид пандемията ще има съживяване, т.е. имаше надежда, която също тласна цените нагоре", каза още Делчев.

Друга причина, която по-малко се коментира, но тя е глобална - финансовите пазари са изключително ликвидни - банките не дават лихви. Това тласка инвеститорите да търсят други пазари да инвестират парите си и да получават печалба за своите пари. Тези пазари са пазарите на метали, фючърсите на суров петрол и т.н., допълни още Делчев.

"Спекулантите, инвеститорите също се насочиха към тези пазари. Вляха пари в тези пазари и вдигнаха цената", обясни Делчев.

Някои от авторитетните анализатори предвиждат повишаване на цената на суровия петрол. В момента тя е около 62 - 63 долара за сорт Брент за барел. Някои предвиждат да достигна 70 - 80 долара, коментира Делчев.

Неговата прогноза е, че по-скоро цената ще се задържи или леко ще падне надолу. Данните от последните един-два дена са, че цените вървят по-скоро надолу.

Повишаването на цената на горивата не е спекулация, твърди Делчев.

"България в сравнение с другите страни в ЕС е с най-ниска цена на дизеловото гориво и на бензин А-95 както с данъци и такси, така и като нетна цена без ДДС и акциз".

Българският пазар много адекватно следва това, което се случва на международните пазари, но с оглед на стандартите в страната те са най-ниски, обясни още Делчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят запова"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Думи от колеги и приятели за Татяна Лолова: Жена - слънце, чудовище на сцената, идол
Думи от колеги и приятели за Татяна Лолова: Жена - слънце, чудовище на сцената, идол
4 дежурни градини в Пловдив приемат деца на медици на първа линия
4 дежурни градини в Пловдив приемат деца на медици на първа линия