НОВИНИ

Организаторите на Олимпийските игри в Париж обявиха началния час на церемонията по откриването

Грандиозното събитие, което за пръв път в историята няма да се проведе на стадион, ще стартира на 26 юли в 19:30 часа местно време (б.р 20:30 часа българско) на брега на река Сена във френската столица

организаторите олимпийските игри париж обявиха началния час церемонията откриването
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:49, 08.03.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Церемонията по откриването на Летните олимпийскиЛетни игри в Париж 2024 на 26 юли ще започне в 19:30 часа местно време (б.р 20:30 часа българско), съобщиха организаторите, докато правят последни приготовления преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

"Избрахме този час, за да се възползваме максимално от светлината", каза президентът на Париж 2024 Тони Естанге на пресконференция след седмото и последно посещение на Координационна комисия на Международния олимпийски комитет (МОК).

Предстоящото откриване на Игрите в Париж ще бъде историческо, тъй като за пръв път бляскавата церемония няма да се проведе на стадион, а в сърцето на френската столица на брега на Сена. Освен това реката ще приеме и "Парада на нациите", като спортистите и делегации ще дефилират с лодки, а началото на този епизод е предвидено за 21:35 часа местно време (б.р 22:35 българско), когато слънцето залязва.

За разочарование на хората обаче преди няколко дни стана ясно, че е било взето решение да бъде намален броят на зрителите, които ще бъдат допуснати до церемонията по откриването заради опасения на френския президент Еманюел Макрон от възможни терористични атаки.

На фона на тази новина председателят на Координационната комисия на МОК Пиер-Оливие Бекер-Вьожан изрази увереност, че Париж ще организира отлични игри.

"Координационната комисия на Международния олимпийски комитет напуска Париж пълна с увереност, че високите постижения са наблизо. Не виждаме никакво предизвикателство, което би могло да бъде пречка за реализирането на изключителната визия, която всички имаха преди седем години, когато Париж, където спечели домакинството на Олимпиадата", заяви Бекер-Вьожан.

До началото на Летните олимпийски игри в Париж 2024 (26 юли - 11 август) вече остават по-малко от пет месец, като през последните седмици организаторите показаха официалните плакати и медали за най-големия спортен форум, а в края на февруари лично френският президент Еманюел Макрон присъства при откриването на олимпийското село.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е започнал ремонтът на Пампоровата къща в Стария Пловдив, която горя в края на януари
Все още не е започнал ремонтът на Пампоровата къща в Стария Пловдив, която горя в края на януари
Затвориха за кратко пътя за кв. "Василико" в Царево заради покаченото ниво на река Черна
Затвориха за кратко пътя за кв. "Василико" в Царево заради покаченото ниво на река Черна