НОВИНИ

Все още не е започнал ремонтът на Пампоровата къща в Стария Пловдив, която горя в края на януари

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мариела Хубинова
16:53, 08.03.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Все още не е започнал ремонтът на Пампоровата къща в подножието на Античния театър в Пловдив, която пострада при пожар в края на януари. Сградата е паметник на културата и се използва като гримьорна от всички гостуващи артисти, които изнасят представления на откритата сцена.

От Общинския институт "Старинен Пловдив" уверяват, че до началото на новия артистичен сезон на Античния театър сградата ще бъде ремонтирана. Експерти от Инспектората към НИНКН и главният архитект на район "Централен" вече са изготвили протокол за конкретните ремонтни дейности.

"Ние веднага на базата на тези предписания сме внесли обяснителна записка и предложения за извършване на тези дейности към НИНКН, за по-скоростно съгласуване, за да можем да приключим до началото на активния сезон до средата на май месец", каза доц. Елена Кантарева-Дечева – директор на ОИ "Старинен Пловдив".

Тъй като Пампоровата къща не е застрахована, финансирането на ремонта ще бъде от общината. Сумата ще бъде между 50 и 80 хиляди лева в зависимост от това дали ще се освежи цялата фасада или само ще се почистят следите от пожара и ще се оправи изгорелия таван. Електрическата инсталация също ще бъде подменена. Други две възрожденски къщи – Павлити и Данчовата, вече са с обновени фасади. А в къщата на Зографина посетителите ще могат да изпият и по чаша кафе.

"Това ще бъде първото кафене в обектите на старинен Пловдив, с което са надяваме да започнем за оживяваме района, т.нар. като източно Трихълмие. Би било логично тук да се предлага кафе на пясък, на жар, което е характерно за епохата", каза още доц. Елена Кантарева-Дечева.

"Надявам се да науча повече за историята на мястото, за културата на Пловдив. Не знам нищо конкретно, освен това че от хълмовете в Стария град залезът е много красив", каза туристка.

Сред новите обекти, които туристите ще могат да видят, е и римската къща с възстановени мозайки в подлез "Археологически".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията задържа двама похитители, отвлекли малолетно момиче в София
Полицията задържа двама похитители, отвлекли малолетно момиче в София
Организаторите на Олимпийските игри в Париж обявиха началния час на церемонията по откриването
Организаторите на Олимпийските игри в Париж обявиха началния час на церемонията по откриването