НОВИНИ

Илияна Йотова: Притеснително е как ще бъдат назначавани следващите министри

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:24, 08.03.2024
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Притеснително е как ще бъдат назначавани следващите министри, заяви Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България.

"За мен най-естественото беше управляващите партии в коалицията или некоалицията, вече се объркахме всички, да имат едно становище, общо, изработено предварително и да бъдат така добри да кажат на президента: "Г-н президент, необходимо ни е еди-колко си време, след което могат да започнат консултациите или да започне след това връчването на мандатите." Непрекъснато казват колко е важен диалогът в България. Само че, диалог няма дори в самата коалиция. Днешният ден е изключително тревожен, поне в две направления. Президентът е взел своето решение и това е неговото конституционно право, винаги ще има недоволни- едните ще казват, че бърза, други - че прекалено бави. Смятам, че прекалено разумни са тези срокове и ще започнат консултациите в понеделник.

Други два тревожни факта има от днес. Първият, че има невероятно високо напрежение, буквално нажежени са страстите вътре в самата коалиция и в самото правителство. Аз за първи път чух днес за такъв дълбок разрив между Министерството на транспорта и Министерството на здравеопазването. Това показва, че вътре дори в рамките на правителството си нямат доверие едно министерство с друго, един министър с друг. Как смятат оттук нататък да защитават себе си и участието си в следващо правителство - аз нямам отговор на този въпрос.

От друга страна, очевидно е много висока точката на кипене и с ГЕРБ - СДС. Защото от днешното изявление на г-н Борисов аз разбирам, че извън публичния дебат кога да бъде ротацията, кога да бъде, как да бъде, дали президентът е забързал или забавил процедурата, всъщност отдолу върви раздаване на постове, сключване на договори за милиарди, сключване вероятно и на нови заеми, раздаване на постове в ключови агенции, в ключови министерства, което идва да подскаже, че те до такава степен нямат доверие и предпоставят работата на новия премиер министър оттук нататък, буквално оставят с вързани ръце. За мен винаги е било най-важното България да има стабилно правителство - от първия ден след изборите миналата гозина. За съжаление, тази стабилност и предсказуемост аз не я виждам.
- Избори ли са изход от тази ситуация?
- Не зная, това ще решават те. Всичко е в ръцете на до вчера управляващите заедно партии. Ако питате за моето лично мнение, аз не смятам, че ще има нови избори, защото желанието за повече власт, пари, разпределение на регулатори, на средства - е по-силно от всичко останало.
- Първият мандат бързо ли ще бъде връчен?
- Това ще реши президентът.
- Залагат ли се капани за следващия премиер?
- Ако вярваме на това, което каза г-н Борисов, а аз нямам основание да не вярвам, това звучи повече от притеснително. Не само за назначенията, а и за това как ще бъдат назначавани следващите министри."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Зверев: Олимпийските игри в Париж 2024 са най-голямото събитие в тениса за годината
Александър Зверев: Олимпийските игри в Париж 2024 са най-голямото събитие в тениса за годината
Масови уволнения в Съвета на директорите на "Автомагистрали" заради открити нарушения
Масови уволнения в Съвета на директорите на "Автомагистрали" заради открити нарушения