НОВИНИ

Ски-патрули следят за наркодилъри във Френските Алпи

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
16:01, 08.03.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Алпийските курорти във Франция се сблъскват с нов проблем - все повече хора карат ски и сноуборд под влиянието на наркотици и предизвикват инциденти. Заради тази опасна тенденция, по пистите вече действат специализирани патрули, които да пресекат дейността на дилърите.

Опитни скиори със сини якета - те не са на почивка. Работата им е да патрулират по пистите на алпийските курорти във френския департамент От Савоа. През ученическата ваканция броят на скиорите нараства до 15 пъти и инцидентите по склоновете зачестяват.

"От ранния следобед има хора, които вече са доста замаяни от алкохола. Тяхното поведение става опасно. Могат да възникнат конфликти", обяснява полицай от ски патрула.

Употребата на алкохол е неприятна част от ежедневието, с която полицаите по пистите трябва да се справят. Но напоследък те се сблъскват и с друг проблем - наркотиците. Борбата срещу разпространението на кокаин, екстази и марихуана е приоритет за ски-патрулите. Тя започва още по пътищата в подножието на пистите. Шофьорът на този бус е дал положителна проба за кокаин.

"Незабавно му се взима книжката, съставя се акт и ще му се отнеме и колата", казва проверяващият го полицай.

В късния следобед умората и забавленията вземат превес в алпийските курорти. Алкохолът се лее като вода. А някои приемат и наркотици.

Полицаите за кратко време откриват няколко групички младежи, които признават, че са пушили марихуана. При проверките по пистите патрулите използват куче, обучено да надушва наркотици от няколко метра. Този скиор е спрян за проверка и е установено, че носи 10 грама марихуана. Глобата за него е 200 евро.

Доста по-сурови са наказанията за заловените наркодилъри в района. Особено за тези, които разпространяват кокаин или екстази.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Кипър за Газа тръгва хуманитарна помощ по море тази неделя
От Кипър за Газа тръгва хуманитарна помощ по море тази неделя
Янаки Милев с осма поредна победа в Анталия и още един полуфинал, Антъни Генов ще спори за титлата на двойки
Янаки Милев с осма поредна победа в Анталия и още един полуфинал, Антъни Генов ще спори за титлата на двойки