НОВИНИ

От Кипър за Газа тръгва хуманитарна помощ по море тази неделя

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:08, 08.03.2024
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

В Кипър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви създаването на хуманитарен коридор по море за Ивицата Газа. През него ще се транспортират стоки, но не и хора. Съобщението беше направено на фона на намерението на Съединените щати да изградят пристанище в анклава и на спускането на хуманитарни доставки по въздух.

Изпращането на помощи от Кипър за Газа се предвижда да започне в неделя, като първият тестов курс може да бъде осъществен още днес. Това съобщи в Ларнака Урсула фон дер Лайен при обявяването на морския хуманитарен коридор.

"Хуманитарната ситуация в Газа e ужасна - с невинни палестинци, семейства и деца, които отчаяно се нуждаят от основни доставки. Изправени сме пред хуманитарна катастрофа в Газа и заставаме зад невинните цивилни граждани. Затова днес Република Кипър, Европейската комисия, Обединените арабски емирства и Съединените щати, подкрепяни от други ключови партньори, обявяваме намерението си да отворим морски коридор, чрез който да се доставя така необходимата допълнителна хуманитарна помощ по море", каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Още през есента кипърските власти предложиха създаването на хъб и морски коридор, през който да се изпраща помощ за палестинския анклав. Кипър е най-близката държава от Европейския съюз - само на 370 километра от Ивицата Газа.

"От октомври екипът ни работи усилено за създаването на еднопосочен морски коридор за Газа с отправна точка Ларнака. Постигнахме го, водени от убеждението си, че като страна членка на ЕС и близостта си с региона, Кипър има моралното задължение да съдейства за облекчаването на хуманитарната криза, използвайки ролята си и отличните си отношения с всички страни от региона", заяви Никос Христодулидис, президент на Кипър.

Същевременно продължават международните усилия за доставянето по въздух на така необходимите хуманитарни помощи за пренаселения анклав. Повече от 20 пратки бяха спуснати с парашути през последните седмици, благодарение на координираните усилия на израелската армия, Франция, ОАЕ, Египет и съвместно със САЩ и Йордания. Хуманитарни организации обаче алармират, че този начин за доставянето на помощи е твърде скъп, рисков и крайно недостатъчен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнал в социалните мрежи: Нападение над младежи в центъра на София
Сигнал в социалните мрежи: Нападение над младежи в центъра на София
Ски-патрули следят за наркодилъри във Френските Алпи
Ски-патрули следят за наркодилъри във Френските Алпи