НОВИНИ

В Париж откриха олимпийското село в присъствието на президента Еманюел Макрон

Президентът на републиката присъства на предаването на ключовете на комплекса, който ще приеме повече от 20 000 души по време на олимпийските и параолимпийските игри.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
14:47, 29.02.2024
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
париж откриха олимпийското село присъствието президента еманюел макрон
Слушай новината

Президентът на Франция Еманюел Макрон присъства на церемонията по предаването на ключовете от олимпийското село на организационния комитет на Париж 2024.

Макрон изрази възхищението си от видяното, като възкликна "Ние сме строители!".

Президентът на републиката отиде в Сен Дени, за да открие комплекса, който ще приеме повече от 20 000 души по време на олимпийските и параолимпийските игри.

"Спазихме ангажиментите, които поехме през 2017 г. Вие го направихте навреме, в рамките на бюджета и по образцови социални и екологични стандарти", каза Макрон.

Преди седем години мястото беше огромна промишлена зона. Бюджетът за построяването на олимпийското село възлиза на два милиарда евро, включително 646 милиона публични средства.

„Днес, в този символичен момент, ние показваме, че изпълняваме поетите ангажименти. Ние сме строители, обектът е предаден в срок и в рамките на бюджета. Това е изключителна работа. Това е най-мащабният проект във Франция, каза още Макрон.

"Това е шедьовър на френската строителна индустрия", каза Никола Феран, генерален директор на SOLIDEO, компанията, отговаряща за подготовката на инфраструктурата на Олимпийските игри.

Феран връчи символичен ключ от селото на президента на организационния комитет на Париж 2024 Тони Естанге, официално приключвайки седемгодишния цикъл, откакто Париж получи домакинството на Игрите.

Кметът на Париж Ан Идалго и местни представители, както и президентът на региона Валери Пекрес и министърът на спорта Амели Удеа-Кастера присъстваха на откриването.

Президентът на Републиката беше особено възхитен от наследството, което ще остави огромния комплекс.

„Преобразихме три общини с това олимпийско село. Това е истинско наследство, хиляди домове и развита инфраструктура", добави той.

След Игрите селото ще бъде превърнато в екологичен квартал и включващ две училища, хотел, обществен парк, магазини и офиси плюс озеленени площи за пешеходци и немоторизирани превозни средства.

По време на посещението си Еманюел Макрон засегна и въпроса за сигурността по време на Олимпийските игри в Париж, все по-чувствителна тема с наближаването на форума.

„Сигурносттта е вторият проект по който работим за Игрите. Всички са мобилизирани и по този въпрос ние ще бъдем на своите места, както и по всички останали точки", заключи президентът на френската република.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Рикардо с най-добро време в първата свободна тренировка преди Гран при на Бахрейн
Даниел Рикардо с най-добро време в първата свободна тренировка преди Гран при на Бахрейн
"Домашен арест" за двамата пътни полицаи от Варна, задържани с подкуп
"Домашен арест" за двамата пътни полицаи от Варна, задържани с подкуп