НОВИНИ

Осем са кандидатите за кмет на Велико Търново

седем ясните кандидати кмет велико търново
bnt avatar logo
от БНТ
15:08, 25.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
Политика
Слушай новината

В битка за кметския стол във Велико Търново влизат шестима мъже и две жени. Сред тях са инженер, трима адвокати, архитект, журналист и историк.

ГЕРБ-СДС издигнаха досегашния кмет инж. д-р Даниел Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините. Той пое управлението на община Велико Търново през 2011 г. Ако спечели тези избори, това ще бъде четвърти мандат за него.

Архитект Йордан Терзийски е кандидатът на коалицията "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". Той е действащ депутат от региона. По време на 47-ото Народно събрание е избран за заместник-председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

От "БСП за България" издигнаха адвокат Ирена Стасинопулу. От 21 години тя е адвокат във Великотърновска адвокатска колегия, на която в един мандат е била и зам.-председател. Участва в различни проекти, насочени към подкрепа на социално уязвимите групи, а под нейно ръководство се създава и първия Регионален център за безплатна правна помощ в старата столица.

Журналистът Стилян Найденов е кандидатът за кмет на старата столица от "Възраждане". Той има дългогодишен опит като разследващ журналист, а от няколко години е главен редактор на най-стария регионален вестник във Велико Търново.

"Има такъв народ" заложиха на адвокат Момчил Иванов, който до скоро беше депутат от региона в няколко поредни народни събрания. По образование е магистър по "История" и доктор по право. Той е дългогодишен преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и СА "Димитър А. Ценов".

Адвокат Венцислав Фоти е кандидатът на "Български възход", който е и областен координатор на формацията за област Велико Търново. Той е член на Великотърновската адвокатска колегия, семеен с две деца. Мотивацията си да влезе в предизборната надпревара обяснява с желанието си старата столица да бъде един развит град, с добра инфраструктура, силна взаимовръзка между гражданите и местната власт.

От ВМРО издигнаха историка доц. Милен Михов. Той е дългогодишен преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Доц. Михов е областен председател на политическата организация, бивш зам.-председател на ВМРО, народен представител в 43-ото и 44-ото Народно събрание. Той беше кандидат за кмет на Велико Търново и през 2019 г., когато остана на четвърто място.

От партия "КОД" също дават заявка за участие в кметската надпревара за Велико Търново, но все още не е ясно кой ще бъде техният кандидат.

Боряна Аврамова е кандидат за кмет, издигната е от "КОД" (Консервативно Обединение на Десницата).

Автор: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Глушков: Успехът на 3х3 е сериозен, имаме деца с качества
Георги Глушков: Успехът на 3х3 е сериозен, имаме деца с качества
Добрич почита паметта на героите, загинали за свободата на Южна Добруджа
Добрич почита паметта на героите, загинали за свободата на Южна Добруджа