Още 4 пейки книги "разтвориха страници" в Русе

от БНТ
15:11, 23.04.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
пейки книги разтвориха странициldquo русе
Слушай новината

В Световния ден на книгата още 4 пейки книги разтвориха "страници" в Русе на емблематични за града места.

Две от тях бяха поставени пред паметника на Свободата. На тях са изписани част от първите неща в България, направени в Русе, като се започне от 1880 година, когато Иван Ведър полага основите на масонството, като учредява първата масонска ложа в страната "Балканска звезда".

Другата пейка книга е на площад "Канети" до паметника на нобеловия лауреат Елис Канети, който е роден в Русе. На нея са изписани емблематични цитати от творчеството на писателя, първият от които е от книгата му "Спасения език":

"Всичко, което преживях по-късно, вече се бе случило някога в Русчук".

Четвъртата пейка е на площад "Батенберг". На нея е изписано част от стихотворението "Арменци" на Пейо Яворов. Инициаторите за поставянето на тези пейки книги от Лайънс клуб "Сексагинта Приста" я посветиха на 24 април – деня, в който светът почита паметта на стотиците хиляди арменци, загинали при масовите кланета в Османската империя. От Лайънс клуб планират да поставят и още една пейка книга в навечерието на 24 май, свързана с делото на братята Кирил и Методий.

Първите пейки книги в Русе бяха поставени от общината по повод 3 март и са свързани с живота на възрожденците Баба Тонка, Захари Стоянов и Любен Каравелов.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Москва обяви петима полски дипломати за персона нон грата
Москва обяви петима полски дипломати за персона нон грата
Билбао и Дъблин няма да домакинстват на Евро 2020
Билбао и Дъблин няма да домакинстват на Евро 2020