НОВИНИ

Още един депутат напусна ПГ на БСП и стана независим

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
09:53, 21.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Още един депутат напусна парламентарната група на "БСП за България". Чавдар Велинов се присъедини към напусналите групата 6-ма в края на септември. Така групата на левицата в Народното събрание вече е със 71 народни представители.

Шестима депутати от БСП напускат парламентарната група, някои и партията

Заседанието не можа да започне от първия път. Последва втора регистрация и веднага след това последваха съобщенията, както във всеки първи работен ден от седмицата на парламента. Така стана ясно, че Чавдар Велинов напуска парламентарната група на БСП.

Неговите мотиви са същите като на шестимата, които напуснаха преди по-малко от месец парламентарната група: непреодолими ценностни различия с работата в парламентарната група. Той даде доста емоционални мотиви за своето напускане. Заяви, че това вече не е неговата партия.

От партията на Корнелия Нинова пък реагираха с това, че не са били предупредени, не знаят и в плевенските структури, откъдето е излъчен като депутат Чавдар Велинов.

"Моята душа е спокойна, аз съм балансиран, съзнателно уверен, че това, което правя, е правилният начин. Няма да напусна партията. Партията е в мен. Днес не е нашата партия, нашата партия днес се е поддала на властолюбивото чувство да си единствен - самата партия, ръководството да е единствено, безгрешно, непризнаващо никакво чуждо мнение", заяви Чавдар Велинов.

"Не сме разговаряли с този колега. Това, което се случи, когато ни напуснаха шестимата народни представители миналия път - тогава на парламентарна група се събрахме всичките и председателят на ПГ г-жа Корнелия Нинова постави ясно въпроса - ако има още някой, който има желание да напусне парламентарната група - да го обяви веднага, за да може всички тези хора в комплект да напуснат. Тогава този въпросният колега беше на заседанието на ПГ и не е заявил никакви такива намерения, че ще напуска, така че за нас това е изненадващо", коментира Христо Проданов.

Напусналите парламентарната група на БСП днес внасят промени в правилника, свързани с тяхното напускане. Те искат увеличаване на времето за изказвания, колкото е времето на една от най-малките партии, както и да имат право на политически декларации при десет представители зад този, който прави декларацията.

Също така днес парламентарната група на БСП излезе с остра декларация, която се противопоставя на решението на "Обединени патриоти", заложено в Кодекса на труда, за преименуването на 24 май, което вече беше гласувано на първо четене: преименуването да не бъде от Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, както е сега, а да стане Ден на българската писменост, просвета и култура. Те смятат, че това е сериозен въпрос на национално ниво, с широк международен отзвук. Искат този текст в Кодекса да бъде оттеглен. Утре той трябва да бъде гледан в ресорната комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво се случва с младежите с увреждания, след като навършат пълнолетие?
Какво се случва с младежите с увреждания, след като навършат пълнолетие?
Буйна гора е заличила пълноводен язовир край Русе
Буйна гора е заличила пълноводен язовир край Русе