НОВИНИ

Оскар Пиастри с първа победа във Формула 1

Ландо Норис остана втори, а на почетната стълбичка се качи и ветеранът Хамилтън, който за второ поредно състезание се нареди сред най-добрите.

Оскар Пиастри Макларън
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
17:49, 21.07.2024
Чете се за: 05:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Австралиецът Оскар Пиастри постигна първата си победа във Формула 1. Той спечели състезанието за Голямата награда на Унгария, 13-и кръг за сезон 2024.

Пиастри тръгна от втора позиция и води през по-голямата част от състезанието, но накрая трябваше да бъде пропуснат от съотборника си Ландо Норис, за да се добере до най-големия си успех във все още кратката си кариера. Място на подиума намери и 39-годишният Люис Хамилтън с Мерцедес, който бе въвлечен в люта битка с настоящия световен шампион Макс Верстапен. Двамата се разминаха на косъм с жестока кастрофа седем обиколки преди края, но за щастие успяха да продължат и да финишират успешно, очаквайки решението на стюардите за евентуално наказание.

Още от старта се оформи битка между потеглилите от първа редица пилоти на МакЛарън Ландо Норис и Оскар Пиастри, както и световния шампион Макс Верстапен с Ред Бул.

При влизането в първия завой британецът Норис опита да затвори австралийския си съотборник Пиастри, но в този момент Верстапен, който бе трети на стартовата решетка, атакува от лявата външна част на завоя.

Притиснат от двете страни, Норис бе принуден да върне газта и това позволи на Пиастри да излезе на първа позиция. Ферстапен пък премина напряко през шикана, за да се озовe втори, но малко след това нидерландецът върна позицията на Норис.

Заради високите температури от 29 градуса в Унгария първите влизания в бокса започнаха още в седмата обиколка за пилотите, които бяха заложили на меките сликове.

Постепенно всички пилоти на пистата преминаха към най-твърдите гуми, а в челото на колоната Пиастри водеше пред Норис. След тях Ферстапен бе въвлечен в борза третата позиция с пилота на Мерцедес Люис Хамилтън.

В 35-ата обиколка Верстапен пробва маневра, с която да изпревари британеца, но тя му даде само временен успех и два завоя по-късно Хамилтън си върна третото място след ново напускане на пистата от страна на световния шампион.

Малко след това дойде един от най-дискусионните моменти в състезанието, който бе предизвикан от тима на МакЛарън. Първо за смяна на твърдите със среднотвърди гуми бе извикан намиращият се на второ място Ландо Норис. Това стана в 46-ата обиколка. Два тура по-късно в бокса се озова и Пиастри, но след завръщането си на пистата австралиецът се оказа на втора позиция, на около две секунди зад първото място. Двамата съотборници в МакЛарън продължиха да водят битка за първата позиция, но тя не предложи особено драматични моменти на пистата.

Много по-зрелищна се оказа битката за третото място. При влизането в първия завой на 63-тата обиколка Верстапен избра вътрешната траектория и спря изключилно късно. Това доведе до сблъсък гума в гума с Хамилтън, а при удара задната част на болида на Ферстапен се оказа във въздуха. Нидерландецът едва успя да овладее машината си в зоната за сигурност, но някак успя да продължи състезанието. От това обаче се възползва Шарл Льоклер от Ферари, който излезе на четвърта позиция.

Междувременно в 68-мата обиколка се случи нова промяна на върха. Ландо Норис, след многократни разговори с тима по радиото, реши да пропусне съотборника си Пиастри пред себе си. До края 23-годишният австралиец нямаша повече трудности и постигна първата победа в кариерата си във Формула 1.

Ландо Норис остана втори, а на почетната стълбичка се качи и ветеранът Хамилтън, който за второ поредно състезание се нареди сред най-добрите.

Шарл Льоклер завърши четвърти, а пети остана световният шампион Верстапен. Топ 6 се допълни от втория пилот на Ферари - испанеца Карлос Сайнс-младши.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар пламна край пловдивското село Скутаре
Пожар пламна край пловдивското село Скутаре