НОВИНИ

Основният претендент за поста на Заев обяви кандидатурата си

основният претендент поста заев обяви кандидатурата
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 27.11.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Балкани
Слушай новината

Основният претендент за лидерския пост в Социалдемократическия съюз (СДСМ) - сегашният заместник финансов министър Димитър Ковачевски обяви кандидатурата си за поста на Зоран Заев.

Само 12 часа след като ръководните органи на СДСМ приеха оставката на Заев и обявиха дата за избирането на нов председател, Ковачевски съобщи, че ще се кандидатира на предстоящите вътрешнопартийни избори.

СДСМ прие оставката на Зоран Заев

"В рамките на 7 дни ще изготвя програма и ще внеса кандидатурата си за председател на СДСМ. Това е партията с най-голям кадрови потенциал и има голям брой от изтъкнати членове, които могат да бъдат отлични кандидати. Процедурата е демократична и всеки, който изпълнява условията може да се кандидатира. Това, което е най-важно е да се обединим всички около новоизбрания лидер", каза Ковачевски пред местно седмично издание.

Името на 47-годишния заместник-финансов министър в правителството на РСМ Димитър Ковачевски е спрягано от десетина дни като най-вероятният наследник на досегашния премиер Зоран Заев. Миналата седмица Ковачевски участва заедно със Заев в преговорите с лидера на албанската формация "Алтернатива" Африм Гаши, която се очаква да се включи в новата правителствена коалиция с нов министър-председател.

Димитър Ковачевски, който е роден в гр. Куманово през 1976 г., е доктор на икономическите науки. Той следва в американския колеж в Скопие, а преди това учи в Минесота, САЩ. През 2011 г. специализира (ExEd по дигитален маркетинг) в бизнес училището в Харвард и в икономическия факултет в Подгорица, Черна гора.

Преди да заеме поста на зам.-министър той работи в редица телекомуникационни оператори. Участва в множество бизнес начинания в Литва, Словения, Турция. През изминалата година той бе част от Икономическия съвет на македонското правителство, което трябваше да се справи с предизвикателствата от кризата, предизвикана от коронавируса.

Какво следва за Република Северна Македония след оставката на Заев?

След втория тур от местните избори на 31 октомври Заев съобщи, че ще се оттегли от поста на министър-председател, включително и от този на лидер в управляващия Социалдемократически съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локо Пд обърна Пирин след хеттрик на Георги Минчев
Локо Пд обърна Пирин след хеттрик на Георги Минчев
Арсенал остави Нюкасъл на дъното след домакински успех с 2:0
Арсенал остави Нюкасъл на дъното след домакински успех с 2:0