НОВИНИ

Какво следва за Република Северна Македония след оставката на Заев?

Александър Марков
от Александър Марков
17:43, 01.11.2021 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев подаде оставка. Причината е, че неговата управляваща партия Социалдемократически съюз на Македония загуби местните избори. Победител е опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Основен акцент в кампанията в югозападната ни съседка беше антибългарската тема.

За пореден път и властта, и опозицията в Скопие разиграха т.н. "българска карта" - синоним за говор на омразата срещу България с цел да бъдат спечелени гласове. Различното на тези избори, обаче, е, че този път стратегията не проработи.

Загубата на столицата Скопие реши съдбата на Зоран Заев и кабинета му. Там независимият кандидат за кмет на Скопие Данела Арсовска, подкрепена от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, спечели с 56% от гласовете. Втори остана кандидатът на управляващите Петре Шилегов с 41%.

Арсовска беше атакувана само заради едно нещо: че има българско гражданство. Нещо, което тя отрече. Атаката дойде от управляващите, които традиционно се възприемат като търсещите нормалност в отношенията със София в сравнение с ВМРО-ДПМНЕ.

Зоран Заев подаде оставка

След седмици тежка антибългарска реторика късно снощи стана ясно: управляващата Социалдемократическа партия на премиера Зоран Заев печели едва в 18 общини в страната, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ - в 40. Столицата Скопие печели независимата Данела Арсовска, подкрепена от опозицията. Минути по-късно Зоран Заев обяви, че подава оставка.

Заев обяви, че няма нужда от нови предсрочни избори, а опозиционният лидер Християн Мицкоски призова точно за това.

"Един опозиционен блок, какъвто се оформя, ще може да спечели следващите парламентарни избори, които ще бъдат предсрочни", заяви Християн Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ.

Загубата на столицата Скопие е най-тежкият удар за управляващите, снимки, които през последните седмици атакуваха Данела Арсовска, обявявайки, че тя има български паспорт.

Именно въпросът има или няма български паспорт Данела Арсовска завъртя поредната антибългарска реторика в Скопие, в която се включи дни преди втория тур и самият Заев. Разиграването на българската карта, обаче, не помогна на управляващите.

Според експерти реториката срещу България да не сработи има две причини:

"Все пак трябва да признаем, че в Македония има голяма част на граждани, които имат двойно гражданство. Много граждани имат приятелски чувства към Република България", заяви Кашиф Бакиу, преподавател по политология в Университета в Тетово.

Експертите са категорични, обаче, че в момента в Скопие няма пробългарска партия. През годините ВМРО и СДСМ си разменяха тази роля, но отказът на София да подкрепи преговорната рамка на Република Северна Македония с ЕС отново втвърди позициите.

"В момента тази опция не я виждам в нито една от двете политически партии", каза Кашиф Бакиу.

Оставката на Заев и кабинета му тепърва ще бъде гласувана в парламента. Дали ще бъде излъчено ново правителство от същото мнозинство, или Скопие ще отиде на нови предсрочни избори, е неясно.

Антибългарската кампания предизвика отговор от външното ни министерство.

Външно заявява, че "събитията от изминалата седмица и агресивната реторика, използвана в предизборната кампания за кмет на Скопие, са пореден показателен пример за налаганата в страната атмосфера на нетолерантност и недоброжелателност към нейни граждани с българско самосъзнание и към България".

Министерството на външните работи припомня още, че според Договора за приятелство и добросъседство двете страни трябва да предприемат ефикасни мерки срещу подстрекателството на омраза и че София ще следи стриктно спазват ли се правата на хората с българско самосъзнание - като една от ключовите предпоставки за напредък в присъединяването към ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Дупница пренасочват тежките случаи на COVID-19 към други градове
В Дупница пренасочват тежките случаи на COVID-19 към други градове
Няма опасност за газоподаването в България след аварията край Ветрино
Няма опасност за газоподаването в България след аварията край Ветрино