НОВИНИ

Зоран Заев подаде оставка

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:29, 01.11.2021 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев подаде оставка. Причината е загубата на балотажа на провелите се вчера местни избори. Заев се оттегля и като лидер на Социалдемократическия съюз.

Триумф за основната опозиция ВМРО-ДПМНЕ след балотажа на местните избори. Партията на Християн Мицкоски печели в 40 общини, включително в Скопие, Охрид и Битоля. Социалдемократите на Зоран Заев печелят в 18. В часовете след края на вота, Заев обяви, че се оттегля от министър-председателския пост:

"Уважаеми граждани, позволете ми от името на СДСМ и целия ни народ да честитя на нашите опоненти победата на местните избори. Поемам отговорност за развитието на политическите събития, включително резултатите от тези избори. Подавам оставка от поста премиер и председател на Социалдемократическия съюз на Македония", заяви Зоран Заев.

Според него няма причина да се свикват предсрочни парламентарни избори, тъй като законът позволява управляващата коалиция да издигне нов кандидат, който да направи опит да състави правителство. Лидерът на опозицията Мицкоски настоя за свикване на избори.

През изминалите месеци доверието към Зоран Заев и неговата СДСМ беше силно разклатено. Управляващите са критикувани за начина, по който овладяват пандемията, а също и за щетите върху икономиката.

В речта си премиерът даде добра оценка на управлението си, напомни, че страната е била приета в НАТО, както и че предстои да започне преговори за членство в Европейския съюз. Заев не съобщи кога планира да подаде оставка - докато решението не бъде одобрено от парламента, той остава действащ премиер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабинков лифт падна в Чехия, има загинал
Кабинков лифт падна в Чехия, има загинал
Отбелязваме Деня на народните будители
Отбелязваме Деня на народните будители