НОВИНИ

Особености на крайното класиране

Имало е случаи даден отбор да спечели повече от 2 точки средно на мач и въпреки това да не успее да си осигури място във Висшата лига

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
11:18, 03.04.2024
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
особености крайното класиране
Слушай новината

Какви ли не футболни аномалии се случват из различни първенства! Вчера ви предложихме програмата на трите отбора, които се борят за първите две места в Чемпиъншип – Ипсуич, Лийдс и Лестър, като е крайно вероятно след един месец и трите тима да приключат с повече от 90 точки в актива си, но в крайна сметка един от тях ще трябва да се задоволи с място в плейофите и да не спечели директна промоция.

И тук изниква въпросът, на който статистиците щедро и охотно отговарят – имало е случаи даден отбор да спечели повече от 2 точки средно на мач и въпреки това да не успее да си осигури място в по-горната дивизия? Дори не трябва да се връщаме чак толкова назад във времето, за да открием подобен феномен.

Може би феновете на Шефийлд Уензди не трябва да продължат да четат този материал. Откакто след 1981 година в Англия се присъждат по три точки за победа, единствено „кукумявките“ са приключвали дадена кампания с 2 или повече точки средно на мач, но не са успявали да спечелят промоция. И това всъщност се случи през последния сезон в Лига 1, когато тимът завърши с невероятните 96 точки в 46 мача (2.08 средно на мач), но финишира на трета позиция в крайното класиране, изоставайки от Плимут и, забележете – Ипсуич, които сега са на върха и в Чемпиъншип. Плимут събра 101 точки, а „трактористите“ – 98.

Истината е, че този невероятен развой не попречи на Уензди и тимът все пак успя да се присъедини към второто ниво на английския футбол, защото спечели плейофните битки. За да бъде драмата наистина неповторима, „кукумявките“ елиминираха първо Питърбро в полуфиналите, макар да загубиха първата среща с 0:4, след което регистрираха велика победа с 5:1 и при дузпите бяха по-точни. Историята не приключи дотук, защото на финала за влизане в Чемпиъншип дойде ред за успех над Барнзли ... с гол в 123-ата минута на Джош Уиндас. И това ако не е футболна драматургия, здраве му кажете.

Този случай е най-известният и точният за проучването ни, но далеч не е изолиран. В миналото се крият още подобни развръзки – през сезон 1997/1998 Съндърланд събира 90 точки (1.96 средно на мач), но така и не успява да се „изкачи“ във Висшата лига, защото остава трети в класирането, а по-късно губи финалния плейоф с дузпи от Чарлтън след незабравимо равенство от 4:4, за да придобие разочарованието напълно завършен вид. Същата съдба спохожда и Шефилд Юнайтед в Лига 1 през сезон 2011/2012, когато „остриетата“ успяват да съберат 90 точки в 46 мача, но не печелят директно право за участие в горното ниво, играят плейофи и губят финала срещу Хъдърсфийлд след нулево реми и дузпи.

Ако удължим разходката си назад във времето в необятната история на английския футбол, ще открие и други подобни случаи. Разбира се, тук ще направим уговорката, че ще пресметнем наново точките на дадените тимове, така че да получат по 3 за победа, а не по 2, както е било преди 1981 година. Така например преди почти 100 лета – през сезон 1925/1926 Рочдейл финишира на трето място в тогавашната Division Three North с 59 точки от 42 срещи.

Ако направим преизчисленията с днешните правила, то показателите от 27 победи, 5 равенства и 10 загуби в 42 срещи биха осигурили на отбора 86 точки или по 2.05 средно на мач. Въпреки това – те не печелят промоция, като дори остават далеч от нея, защото в онези години само първенецът получава награда, а както вече отбелязахме, Рочдейл приключва на трето място.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Когато става дума за ГЕРБ-ДПС, Пеевски взима решения и за двете групи
Кирил Петков: Когато става дума за ГЕРБ-ДПС, Пеевски взима решения и за двете групи
Ню Йорк Айлъндърс постигна важна победа срещу Чикаго Блекхоукс по пътя към плейофите в Източната конференция на НХЛ
Ню Йорк Айлъндърс постигна важна победа срещу Чикаго Блекхоукс по пътя към плейофите в Източната конференция на НХЛ