НОВИНИ

Остава бедственото положение в Чепеларе заради пожара

bnt avatar logo
от БНТ
07:12, 30.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарът над родопското село Хвойна се разрасна тази нощ и обхвана над 1000 декара. По въздух и земя екипи се опитват да се справят със сложната обстановка.

Работата им е затруднена от липсата на горски пътища в района и от задушливия дим от пожара. Търсят се спешно доброволци, които да подпомогнат дейностите по потушаването на стихията.

Обявеното частично бедствено положение остава в сила вече трети ден.

"В момента всички екипи на пожарната са в района на всички огнища. Има над 150 човека - горски служители, доброволци", заяви инж. Стоян Кузмов, заместник-кмет на община Чепеларе.

Шест екипа огнеборци и служители на горското стопанство се опитват да ограничат разпространението на пламъците. Два багера правят нови просеки в най-рисковите места.

"Все още няма опасност за нито едно населено място. Но нищо не се знае. Надяваме се на дъжд, за да може да загаси огъня", допълни инж. Стоян Кузмов.

Доброволци от София и Пловдив и днес помагат в гасенето на пламъците.

"Огънят бързо се разширява", добави Димитър Терзиев, доброволец.

От община Чепеларе отправиха призив още доброволци да се включат в гасенето, за да бъдат ликвидирани огнищата, до които специализирана техника не може да стигне. Сборният пункт е горското стопанство в Чепеларе.

"Ще ги ориентират накъде да тръгнат, ще им намерят автомобили, има лопати, пръскачки, от горското храна, вода и от община Чепеларе също вода и храна, маски за хората, ръкавици", каза още инж. Стоян Кузмов.

Пътят Хвойна - Чепеларе е проходим, но на него са разположени 3 пожарни автомобила и е организиран пропускателен режим за двете платна. Частичното бедствено положение в района остава в сила и днес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три български победи в първия ден на международния турнир по тенис на маса "Асарел България Оупън"
Три български победи в първия ден на международния турнир по тенис на маса "Асарел България Оупън"
Григор Димитров се класира за втория кръг на US Open след драматичен обрат
Григор Димитров се класира за втория кръг на US Open след драматичен обрат